1 млрд. лв. ще са нужни, за да има цяла София канализация
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Юли 2018 18:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
1 млрд. лв. ще са нужни, за да има цяла София канализация

/КРОСС/ Около 1 млрд. лв. ще са необходими, за да се изгради цялостна канализация на София и това няма как да се случи в рамките на година или две. Това коментира директорът „Експлоатация и поддръжка” в „Софийска вода” Васил Тренев пред журналисти днес.

Към момента столицата има над 4000 км водопроводна мрежа и 1700 км канализация. В същото време ВиК инвестициите през тази година са 50 млн. лв., от които – 14 млн. лв. за канализация.

Станев посочи, че Столична община кандидатства за инвестиции по ОП „Околна среда“, като очакванията са около 400 млн. лв. да бъдат вложени във ВиК инфраструктурата, основно в канализация. Той уточни, че местата, в които няма канализация, са извън компактния град – зоните „Бояна“, „Симеоново“, „Драгалевци“, населените места извън София (селата в крайградските райони), съобщава Фокус.

Експертът отбеляза, че кв. „Манастирски ливади“ има канализация, но тя не е довършена: „Там има няколко основни колектора, върху които в момента разсъждаваме. Те трябва да се изградят, за да могат всички нови постройки да бъдат надеждно свързани към мрежата и да няма там проблеми“.

„Софийска вода” работи с общината с цел при новите градоустройствени процедури да се предвиждат по-големи диаметри за колектори.

Изпълнителният директор на дружеството Васил Тренев подчерта, че софиянци пият най-качествената вода в България, която, от своя страна, е на шесто място в Европа по този показател.