Мащабно пожаро-тактическо учение се проведе край Перник (видео)
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Юли 2018 19:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мащабно пожаро-тактическо учение се проведе край Перник (видео)

/КРОСС/ Пожарна, полиция, спешна помощ и доброволни формирования проверяваха реакциите при кризисни ситуации

Мащабното учение се проведе в град Батановци. В него се включиха всички Районни служби „ПБЗН“ от Пернишки регион, сектор „Специализирани оперативни дейности“ при СДПБЗН, БЧК, ЦСМП, както и доброволното формирование при община Перник. Екипите разиграваха следния сценарий -  получен е сигнал за земетресение с магнитуд 6, 1 по Рихтер, равняващо се на 8-ма степен от Европейската макросеизмологична скала, с епицентър Батановци. Най-тежки са последиците на територията на промишлената зона, от труса  има разрушения в различна степен на технологични съоръжения и производствени сгради. В последствие възниква пожар в инсталация за производство на био дизел - съобщението е за разрушени сгради и съоръжения и за хора в неизвестност. Създадена е и опасност от повишаване нивото на река Струма, излизане от коритото й и заливане на жилищната зона на град Батановци.

За овладяване на ситуацията  веднага е сформиран щаб, ръководен от кмета Вяра Церовска. Службите погасяват пожара, издирват пострадали и хора в неизвестност, но които им е оказана спешна медицинска помощ. В издирването на хора са включени и полицейски кучета от ОДМВР – Перник. На финала е изградена предпазна дига, която да предотврати разливане на придошлите води на река Струма, с което е предотвратено и наводнение в района.

Учението се реализира в рамките на дейностите по проект, съвместни действия при извънредни ситуации в трансграничния регион на Сърбия и България. Комисар Драган Дончевски, заместник-началник на сектора за извънредни ситуации при МВР на Република Сърбия благодари за отличните действия в днешното учение и подчерта важността от добри съседски взаимоотношения и комуникации, които биха помогнали и при евентуални взаимни действия при кризисни ситуации. Старши комисар Красимир Шотаров, директор на дирекция „Оперативни дейности“ при ГДПБЗН, под чието наблюдение се осъществиха оперативните действия, поздрави участниците и благодари на колегите и партньорите. Оцени като много добро взаимодействието с общинския щаб, степента на подготовка на ръководния състав на РДПБЗН – Перник, както и на всички участници в учението.

video: https://www.youtube.com/watch?v=fGZf1egSK8U&