ВИП ден на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2018“
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Юли 2018 11:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ВИП ден на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2018“

/КРОСС/ ВИП ден на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2018“ ще се проведе на 19 юли 2018 г., четвъртък, от 08.30 до 14.00 ч. на борда на фрегатата „Верни” в акваторията на Бургас. Гостите ще наблюдават различни епизоди от учението на море и на брега, сред които: ликвидиране на последиците от терористичен акт - борба с пожар на борда на кораб; оказване на съдействие на органите на МВР за извършване на бордова инспекция на търговски кораб, заподозрян в незаконен трафик на оръжие; операция по спасяване на голям брой бедстващи хора на море; ограничаване на петролен разлив и др.

В учението участват 11 държави с 25 бойни и спомагателни кораби и катери, една подводница, 4 самолета, 5 вертолета и 2340 военнослужещи от военноморските сили на България, Белгия, Гърция, Германия, Италия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Франция, Холандия, Втората постоянна група кораби на НАТО и Втората постоянна група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса, както и над 120 души от 20 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление, неправителствени и частни организации.

Основната цел на учението е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите в учението страни чрез отработване участието им в операция за морска сигурност в отговор на криза. По време на него ще бъде сертифициран кораб на ВМС на Република България – фрегата „Верни”, съгласно методиката за оценка на НАТО – MAREVAL.