Проф. Георги Михайлов: Нашето доверие към управленският екип в здравеопазването вече е изчерпано
Секция: Здраве
20 Юли 2018 12:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Георги Михайлов: Нашето  доверие към управленският екип в здравеопазването вече е изчерпано

/КРОСС/„Нашето политическо доверие към настоящия екип в управлението на здравеопазването вече е изчерпано, затова ние няма да упражним правото си на вот, въпреки уважението ни към професионализма на д-р Дечев. Управителят на НЗОК няма реална възможност за управление на Касата, нейния екип и политиката по надзора й”. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България”  проф. Георги Михайлов.

Той добави, че левицата е съгласна с идеята за обединение на Комисията за лечение в чужбина и Фонда за лечение в чужбина, но тяхното отиване в НЗОК е ненужно и този фрагмент от политическото виждане за управлението на д-р Дечев трябва да бъде обсъден. „Вече осми месец чакаме от министъра на здравеопазването да получим визия за финансиране и управлението на здравеопазването. 90% от средствата в здравеопазването се оперират от НЗОК, от бъдещия управител на Касата се очаква бързо влизане в работата на касата”, каза още Михайлов.

Доц.Георги Йорданов: Няма да подкрепим д-р Дечев защото постът управител на НЗОК е обезвластен

Не се съмняваме в професионализма му

„Няма да подкрепим д-р Дечев- не защото се съмняваме в качествата му, а защото постът управител на НЗОК е обезвластен. Управителят на Касата няма възможности да влияе на процесите в нея”. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” доц. Георги Йорданов. Той добави, че  левицата е  предложила преди да бъде избран нов управител, да бъде променен статута на управленските органи на НЗОК, но за съжаление това не е било прието.

Йорданов обясни, че тази година в Държавния бюджет са били върнати над 10 млн. лв. от бюджета на Касата. „Въпреки това, министър Ананиев каза, че в касата няма достатъчно пари, за да се изплаща надлимитната дейност на болниците”, припомни народният представител. Той заяви , че не може НЗОК да връща 10 млн. лв, когато всяка една стотинка е важна за здравната система.