МВФ призова Гърция към „реализъм" за икономиката си
Секция: ИКОНОМИКА
31 Юли 2018 19:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МВФ призова Гърция към „реализъм" за икономиката си

/КРОСС/ Международният валутен фонд призова Гърция да бъде „реалистична“ по отношение на икономическите си цели и за пореден път изрази отдавна съществуващата загриженост, че страната може би ще има нужда от допълнително облекчаване на дълговете, предаде БГНЕС.

МВФ приветства споразумението, постигнато от Атина с Европейския съюз през юни за намаляване на тежестта на държавния дълг през следващите 5 до 10 години, но заяви, че това може да е недостатъчно предвид потенциалната политическа опозиция за по-нататъшни реформи.

Министрите на Еврозоната се съгласиха да удължат падежа с 10 години за основните части от общия дълг на Гърция, планина, която е повече от два пъти по-голяма от годишната икономическа продукция на страната.

От своя страна, Гърция се ангажира с първичен бюджетен излишък - без да се отчита изплащането на дългове - от 3,5% от БВП до 2022 г. и 2,2% през 2060 г. със среден икономически растеж от 3% годишно.

Годишният доклад на МВФ за гръцката икономика и устойчивостта на дълга обаче отново оспорва тези "много амбициозни предположения" и заяви, че те ще бъдат трудни за поддържане в продължение на много години и ще изискват сложни нови съкращения на разходите, включително пенсиите.

От МВФ предвиждат, че Гърция може да постигне среден икономически растеж от около 1% и първичен излишък от най-много 1,5% от БВП, което ще бъде около половината от договорените с властите в Eврозоната нива.

Много членове на борда на МВФ "предупредиха, че дългосрочната устойчивост остава несигурна и подчертава необходимостта от реалистични предположения за целите на първичния баланс и прогнозите за растеж", се казва в изявление.

Според настоящата програма с Eврозоната гръцкият дълг се очаква да спадне до 178% от БВП до 2023 г., според оценките на фонда.

Гърция в момента дължи на МВФ около 10 милиарда евро, които се очаква да изплатят напълно до 2024 г.