Георги Тумпалов – рицарят мутра. „Последният мохикан” от силовите групировки
Секция: Анализи
06 Август 2018 14:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Тумпалов – рицарят мутра. „Последният мохикан” от силовите групировки

/КРОСС/„Честито! Вие спечелихте 180 230 616 долара!". Получавали сте подобен спам на е-пощата. Вярвате ли му?

На това напомня наградата за Замъка в Равадиново край Созопол, който беше класиран на четвърто място сред „най-добрите замъци в Европа". Класацията е дело на организацията European Best Destinations. Кои качества на замъка е отличила тя не е ясно, но шум да се вдига. Организацията твърди, че класациите й се определят с онлайн гласуване от „стотици хиляди пътешественици".

Затова пък министерството на туризма прие радушно новината и дори изтъкна, че замъкът на бизнесмена и бивш борец Георги Тумпалов „Влюбен във вятъра" е изпреварил Замъка Уиндзор в класацията, изпаднал чак на 11 място.

С което подобри олимпийския си рекорд по нелепост, поставен от министър Николина Ангелкова със сравненията й между българските и гръцките плажове.

Самото присъствие на „единствения новопостроен замък в Европа" в една класация с Уиндзор е като сравнение между Атина и Атина, щата Орегон - много меко казано. Едното е история, другото - хм, „заемка".

Министър Ангелкова удостои с присъствието си награждаването на замъка през уикенда. „Подобни атракции като замъка в Равадиново ни помагат да удължим сезона и да предложим повече преживявания на туристите по българското Черноморие", каза тя - този път по-скромно.

                 

Изненадващо е, че организацията EBD, занимаваща се с популяризиране на туризма в Европа и позиционирана в Брюксел (едва ли не самата Еврокомисия, ще си кажеш), хвали българския замък и дори му дава четвърто място, след Двореца Пена в Лисабон, замъка Алказар в Испания и Нойшванщайн - германският замък, вдъхновил Уолт Дисни (той е в емблемата на американското филмово студио) и сите диснилендове.

Тя разказва, че замъкът е творение на „архитекта" и собственик Георги Тумпалов. И негова детска мечта. Самата тя изтъква, че е партньор на мрежата EDEN, подкрепяна от Европейската комисия и популяризираща устойчивия туризъм.

А за себе си EDEN казва, че е обединение на места, където „Посетителите ще изпитат истинската страна и култура, както се живеят всеки ден, не културни шоута и туристически преживявания, специално създадени за посетителите (...)
Офертата [ни] е структурирана по такъв начин, че гостите да могат да научат нещо от региона, а не само развлекателни аспекти".

Кое от горното виждате в замъка в Равадиново?

Очевидно става дума за шментикапелна класация ала „най-красивия залив в България„.

Да, ако е жив след 300 години замъкът вече ще е история, макар и с неорицари. Дотогава, колкото и сърце и душа да е вложил в него създателят му (който не е архитект, а бивш милиционер, митничар, човек от силовите структури) и колкото и да е интересен (само еднорози не тичат в имението), е „мутробарок" (или по-точно сплав от мутроготика, мутромантика и мутрококо, в голото поле вдясно от шосето край Равадиново).

Самият собственик обяснява, че не е имал претенции за западноевропейски образци и ерзаци - романтика, неоготика и т.н. и че замъкът не е в никакъв друг стил освен „приказен" - както му го е душа сакала. Въпреки опитите на шефа на НИМ Божидар Димитров да му припише някаква историческа достоверност, вадейки от девет кладенеца (светена) вода.

Гротеската е, че властта официално, чрез министъра, гради имиджа на това творение (което беше и на книжките със 100-те туристически обекта по-рано). А само допреди няколко години Тумпалов беше подсъдим за рекет и изнудване, а сметките му и замъкът бяха временно запорирани от комисията „Кушлев" за отнемане на незаконно придобитото имущество. Съдът го оправда, но съмненията, че „основата" на замъка далеч не е толкова бистра като езерото му с лебедите, остават.

Не, че на едновремешните строители на замъци в Западна Европа им е чиста работата - много от тях са дворци на тирани, би казал Божидар Димитров. Но те са строили далеч преди днешната представителна демокрация, в която - поне по конституция, отговаряш пред суверена и искаш отговори от негово име.

Освен биографията в спорта, „ВИС 2" и бургаската „Първа частна милиция" около Тумпалов витаят легенди за връзки с Доган, за измами и рекет, и дори за златно съкровище, намерено от него в Странджа, над което тегне проклятие и т.н.

Но не и обективна информация за произхода на десетките милиони в приказния замък, в който иначе бизнесменът очевидно влага с истинска страст.

Нито за парите, които синът на Тумпалов, налива в „най-големия аквапарк на южното Черноморие" - точно до бащиния замък.

Да не би някой да плаща на министъра бонуси над заплатата от нас, за да му прави вятър?

Автор: Аврам Милевски 

https://ureport.bg