Майсторски класове на Академията на "Болшой театър" се провеждат в Камчия
Секция: КУЛТУРА
08 Август 2018 14:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Майсторски класове на Академията на "Болшой театър" се провеждат в Камчия

/КРОСС/ За трета поредна година в Камчия се провежда Международният детски фестивал за танцово изкуство "GRAND DANCE ACADEMY" - за талантливи деца от 8 до 18 години, съобщиха за БТА от комплекса. Те се състезават в категориите класически танц, съвременен танц, народно-характерен танц и поп-денс в съответните възрастови групи.

Във фестивала участват млади надeжди в танцовото изкуство от България, Русия, Чехия,Турция, Гърция, Япония, Нова Зеландия, ЮАР, Ливан, ОАЕ, Украйна, Италия, Беларус, Швейцария и др.

Сред организаторите на събитието, което продължава до 14 август, са Фондация "Устойчиво развитие за България", Московската държавна академия по хореография - Академията на "Болшой театър". Фестивалът е под патронажа на Министерството на културата на България със съдействието на Посолството на Руската Федерация в България и Представителството на "Россътрудничество" в страната. 
Председател на Международното жури на фестивала е проф. Марина Леонова - ректор на Московската държавна академия по хореография.

В състава му са Владимир Малахов (Германия), н.а. Елена Андриенко - прима на "Болшой театър" (Русия), Вадим Писарев - ръководител на Украинския държавен балет "Н.А. Соловяненко" (Украйна), Сара-Нора Кръстева - директор на бaлeта на Софийска опера и балет (България), Маша Илиева - прима и педагог (България), Такане Ямамото - хореограф (Япония).

В рамките на фестивала - от 1 до 8 август, в професионалните хореографски зали на комплекса се провеждат и майсторски класове с водещи преподаватели от Московската държавна академия по хореография и членове на международното жури. Всяка година в "Камчия" авторитетното висше училище избира талантливи деца за обучение или стаж в Академията. 

Носителката на Първата награда Гран-при Ивана Харизанова вече трета година е ученичка на МГАХ. Още три български деца бяха на стаж в прочутата балетна школа. 

Официалното откриване на фестивала ще бъде на 8 август от 20.00 ч. в киноконцертната зала "Радуга" на СОК "Камчия" с българска фолклорна програма, а тържественото закриване е на 12 август от 17.30 ч. на същото място с гала-концерт на победителите. Входът е свободен.

Автор: Оля Ал-Ахмед, БТА