Провежда се най-голямото учение на сухопътни войски
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Август 2018 09:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Провежда се най-голямото учение на сухопътни войски

/КРОСС/ Очаква се премиерът Бойко Борисов да присъства на закриването на многонационалното учение наименованието "Платинум лайън" ("PLATINUM LION 2018"), което се провежда на учебния полигон "Ново село". Учебната подготовка е с участието на представители на сухопътните войски, военно-въздушните сили и други поделения на българската армия, както военни от силите на САЩ в Европа. 

На полигона "Ново село" край Сливен от края на юли, военни в 8 държави, сред които и Албания, Грузия, Молдова, Сърбия и Черна гора тренираха действия за защита на район от терористи. Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Евтимов каза, че е доволен от показаното от българските военнослужещи. 

Съвместната подготовка тази година е на тема "Стабилизиращи действия в зона за отговорност". Планиращият учението бригаден генерал Валери Цолов каза:

"Много важно предизвикателство беше оперативната съвместимост. Сами разбрахте - 8 нации, като 4 нации са членки на НАТО, 4 нации членки по програмата "Партньорство за мир". Цялото управление и действията на формированията беше на английски език и то на ниво командир на рота към командир на взвод". 

Един от участниците Уилям Нийлс от американската армия каза:

"Тренировките спомагат съюзниците да работят по съвместната операция и това беше моето първо участие в учение в България."

През есента, освен в България, българските сухопътни войски ще имат учения в Украйна, Грузия и Румъния.