С алкохол и наркотици зад волана. Как да се спрeм убийците на пътя?
Секция: Автомобили
09 Август 2018 09:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
С алкохол и наркотици зад волана. Как да се спрeм убийците на пътя?

/КРОСС/ Тежък инцидент беляза курорта Китен. Пиян и дрогиран шофьор блъсна шест момичета на тротоар. 31-годишният шофьор от София се движил с висока скорост и предприел рязък десен завой. Автомобилът излязъл от платното, ударил тинейджърките една след друга, а след това се преобърнал по таван. Пострадалите момичета са от Лом, а шофьорът е задържан за 24 часа. Районната прокуратура в Царево трябва да реши дали ще бъде удължена мярката му задържане.

Любка Маринова от Асоциацията на пострадалите при катастрофи каза, че този случай е изключително фрапантен заради това, че водачът е употребил алкохол и наркотици преди да се качи в автомобила. Според нея няма как до всеки водач да стои полицай.

"Аз смятам, че законът трябва да се изпълнява. Той в повечето случаи е добър, но за съжаление голяма част от хората, които работят с него, не го знаят и не го прилагат", каза тя в студиото на "България сутрин".

Тя коментира още, че за да бъдат намалени подобни нещастия, трябва да се направят условия по пътищата за намаляване на скоростта, да има нови тротоари, а полицията да има достатъчно тестове за проверки.

Руслан Баждеков от Института за пътна безопасност пък каза, че подобни случаи на този в Китен ще виждаме, защото ни е нужна нова нормативна база и нова философия за пътна безопасност.

"Трябва да има един специализиран орган, който да се грижи за тази пътна безопасност. В прерогативите му да влизат анализите и мониторинга, за да може да се знае всеки пътен инцидент какво го е причинило", настоя Баждеков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му отговорността за пътната безопасност е разпределена на много места, а тя трябва да бъде концентрирана. Баждеков също се обяви за непрекъснат контрол от полицията.