Huawei и lomovera разкриват тайните за успех в категорията „Story Board”на конкурса „Next Image Awards”
Секция: Технологии
09 Август 2018 13:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Huawei и lomovera разкриват тайните за успех в категорията „Story Board”на конкурса „Next Image Awards”

/КРОСС/ Фото есетата са изразно средство, много различно от перфектния самостоятелен кадър 

Протичащият в момента регионален конкурс за мобилна фотография Huawei Next Image Awards (http://campaign.consumer.huawei.com/bg), е чудесен повод да обърнем внимание на една категория визуално изразяване, доста различна в своите техники и ефект от самостоятелния кадър. Ще я срещнете под имената „разказ в картинки“, „фото есе“, „история в снимки“ и други вариации, а в конкурса Huawei Next Image awards – като категория Story Board”, в която аранжирате 9 снимки в 3x3 квадратна решетка.

                        

Какво е важно да имаме предвид, когато заснемаме своята визуална история? Първо, тя е преди всичко и на първо място история, и ако една снимка е запечатан момент, то във фото есето имаме развитие на момента във времето и пространството. На практика има два основни подхода при заснемането й – тръгвате да снимате като вече сте я композирали в главата си, или в последствие се връщате към голям набор от снимки, които сте правили по някакъв повод, и избирате няколко от тях – оптималното е между 6 и 12, с които да разкажете история. Визуалните истории следват основните правила за всеки разказ – въдеждане, обстановка, завръзка, развръзка, главни герои и т. н., поради което при втория подход може да се окаже, че любимата ви снимка като самостоятелен кадър просто не стои на място в историята. Използвайте я самостоятелно като такава, а с другите разкажете история.

                     

Ето и няколко практически съвета от Вера Гоцева- lomovera, споделени на последния от серията уъркшопи за мобилна фотография.

1.       Изберете или заснемете въвеждащ кадър: такъв, който вкарва зрителя в историята.  Тoй задава контекст и обикновено указва мястото на развитие на историята. Пътна табела, разпознаваем интериор с надписи са добри примери, ако търсите конкретика, морски пейзаж също става, ако искате да кажете просто, че историята ви се развива на морето и т. н.

2.       Покажете детайл – снимките с детайли създават наситеност и плътност на историята.

3.       Включете пострети - хората са най-важното нещо за добрата история и е добре да имате поне един портрет. Отново припомняме, че портретът не е задължително да е буквално лице, по-скоро търсете одушевено присъствие – силует, ръка, животно и други според идеята на историята ви.

4.       Предайте настроение – настроението е привлекателно и заразително във фото есетата.  

5.       Внимавайте за цветовата тоналност – добре е историята да бъде в една хомогенна тоналност.

                      

6.       Предайте конфликт - добрата история разчита на конфликт. Това е аналогът на завръзката в традиционните разкази. Във фотографията тази роля играят контрастите – емоционални или чисто геометрични и цветови.

7.       Моментът e важен и в серията и от снимки - опитайте да уловите кадър, който е извън линеарната част на историята и я показва под друг ъгъл.

8.       Покажете общата картина чрез поне един кадър, който дава общ поглед върху историята.

9.       Завършващ кадър: ако правите затворена история, сложете кадър, който едновременно да препраща към началото, но и да ви извежда от историята. Това е развръзката и тя е много важна.

                       

Пожелаваме ви приятен лов на интересни истории, които да споделите до 20 август на адрес http://campaign.consumer.huawei.com/bg. И разбира се, не забравяйте да участвате и в любимите си от останалите 5 категории – Faces, Check-in, Nature, Good Night и Me and You.

*Още снимки на Вера Гоцева – lomovera вижте на https://www.instagram.com/lomovera/?hl=bg