Полк. Иван Иванов, КООСО: „Визия за България“ на БСП е актуален документ
Секция: ПОЛИТИКА
09 Август 2018 16:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Полк. Иван Иванов, КООСО: „Визия за България“ на БСП е актуален документ

/КРОСС/ „Визия за България“ на БСП е актуален документ. Той се приема в изключително подходящ момент“.Това заяви полк. Иван Иванов - председател на Конфедерацията на обществените организации от сигурността и отбрана на пресконференция след среща с представители на БСП по проекта „Визия за България“. Според него основните заключения в проекта са, че неолибералният модел е изчерпал своя потенциал и че светът е пред прага на доста голяма промяна. „Ние сме напълно съгласни с този извод. Съгласни сме с извода, че не може да има една група хора, които имат сериозен икономически потенциал и те правят или конституират политическа система, която не обслужва съответната маса или народ, а своите собствени икономически интереси. 

В тази връзка считаме, че основните изводи, които се правят във Визията, са абсолютно правилни“, изтъкна полк. Иванов. Той добави, че по време на срещата от КООСО са поставили редица въпроси, които трябва да бъдат обсъдени. По думите му по отношение на сектор „Отбрана“ основните параметри във Визията са актуални. „Считаме, че и ръководството на БСП споделя мнението на ръководството на КООСО, че Българската армия в момента е в изключително тежко състояние и с голямо затруднение би изпълнила своята най-голяма мисия“, допълни още полк. Иванов.

Атанас Зафиров: Предвидили сме концепция за цялостно развитие на българските въоръжени сили и отбрана

"Във „Визия за България“ сме предвидили концепция за цялостно развитие на българските въоръжени сили и отбрана". Това каза Атанас Зафиров, член на Изпълнителното бюро на БСП. „Днешната среща е в продължение на усилията на БСП за популяризиране на стратегическия документ „Визия за България“, който беше приет буквално преди дни", допълни Зафиров. Той поясни, че „Визия за България“ е надпартиен документ. По думите му акцентите в нея са пет: икономика и доходи, регионално развитие, образование и здравеопазване. „Това по никакъв начин не означава, че БСП няма своите подробно разписани намерения и виждания във всички останали сектори на страната“, каза Зафиров.

Николай Цонков: Искаме да дадем ново начало на държавата за дълъг период напред

"С „Визия за България“ искаме да дадем ново начало на държавата за дълъг период напред". Това каза по време на брифинг народният представител и зам.-председател на Комисията по отбрана към Народното събрание Николай Цонков. „Сигурността и отбраната са изключително важни за България, разбира се, без да подценяваме системи като образование и здравеопазване. Тук сме се събрали да разговаряме, както за цялостната „Визия за България“, за мерките, приоритетите, така и за визията за изграждане на една боеспособна и модерна Българска армия“, допълни Цонков.

Валери Жаблянов: КООСО препоръчаха да се разделят "Сигурността" и "Отбраната"

"Окончателният вариант на „Визия за България“ може да бъде само дело на различни среди, които да допринесат България да получи нов тласък в развитието си". Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ и член на ИБ на партията Валери Жаблянов. „Обща е констатацията, че обстановката в Европа и света се променя бързо и драматично и тя представлява провокация към българската политическа, военна и като цяло стратегическа мисъл. Към възможността българската нация да се мобилизира в такива моменти и с всички скромни ресурси, с които разполага, да намери брод към новото състояние, към което се придвижва и световната система за сигурност и ЕС“, добави той. Жаблянов изтъкна, че е впечатлен от една от препоръките на КООСО, че е крайно време да бъдат разделени "Сигурността" и "Отбраната". "Смесването на тези две сфери понякога води до подценяване и неяснота относно мерките и политиките, които се предприемат в тези области", допълни той.

На срещата присъстваха ген.м-р о.р. Стоимен Стоименов, полк. о. р. Иван Иванов, полк. о. р. Георги Цветков, полк. о. р. Захари Марков, полк. о. р.Цонко Цонков, полк. о. р.Иван Йорданов, полк. о. р. Атанас Начев, полк. о. р. Пламен Хинков и др.

В  КООСО членуват: Алианс Български командоси, Асоциация на завършилите академия на ГЩ на Руската федерация (АЗАГЩРФ), Асоциация на завършилите Колежа по отбраната на НАТО в Рим (АЗКОН), Асоциация на Сухопътните войски на България (АСВБ), Асоциация на учените в областта на сигурността и отбраната, Българско бюро за разузнаване (ББР), Независим национален съюз на офицерите в България (ННСОБ), Сговор за демократична алтернатива (СДА), Сдружение на офицерите от резерва и запаса клуб 199, Център за изследване на асиметричните рискове и заплахи за сигурността в Югоизточна Европа и Черноморския регион (ЦИАРЗС в ЮЕ и ЧР), Асоциация Колеж по отбраната на НАТО - България - област Бургас,  Асоциация Ренесанс за България, Сдружение Съюз на офицерите от резерва СИОР България, Фондация Български криле и Център за изследване на политиките в сигурността и отбраната (ЦИПСО)