Преглед на печата
Секция: Преглед на печата
10 Август 2018 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Преглед на печата

/КРОСС/ "Гарантираната втора пенсия ще е 47,52 лв.", съобщава на първата си страница вестник 24 часа. Изданието обяснява, че втората пенсия, която частните универсални пенсионни фондове ще плащат на родените след 1959 година, ще е с гарантиран минимален размер.

Той ще е 20% от минималната държавна пенсия. Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване. Втората пенсия ще се изплаща от 2021 година, уточнява 24 часа.

Вестник Сега пише по темата, че изплащането на втората пенсия ще става пожизнено или разсрочено, като изборът ще е ограничен според натрупаното в партидата. Наследяване ще е възможно в повечето случаи, а еднократно теглене ще е позволено само при най-ниските суми, допълва Сега.

"Компютърна фирма ще внася тестери за чумата по овцете", съобщава на първата си страница вестник Дума. Фирмата е регистрирана на 29 юни - осем дни след като Агенцията по храните обяви, че е открито първото огнище на чума по преживните животни. Предметът на дейност на компанията няма нищо общо с ветеринарно-медицинската дейност, посочва Дума и отбелязва, че неин собственик е 28-годишен, член на избирателна комисия.

"26 причини да останем в България и да работим за нея" помества в  специалния си брой за своя 26-и рожден ден вестник Стандарт. Изданието е събрало мнения на министри, депутати, кметове и учени по темата. "Младите могат да се радват на сигурен живот у нас", посочва председателят на парламента Цвета Караянчева.

"Равни сме на Запада по шанс за кариера. Заплатите растат, има отлични възможности за образование", смята зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. "България дава перспективи на младите", отбелязва министърът на образованието Красимир Вълчев пред "Стандарт".

"Морето завря от сафрид, дребен паламуд и цаца", пише в заглавие на първата си страница вестник "Труд". Всекидневникът обяснява, че всеки ден лодки се връщат пълни с пресен улов, който кръчмари и летовници разграбват още на брега. По-хубав черноморски сафрид не е имало скоро, разказвали варненци. Цената му от гемиите до голямата борса скача от 5 до 7 лева. Междувременно текат проверки за незаконна продажба на риба, допълва "Труд".