Боян Чуков: Зоран Заев играе игрички с договора за добросъседство
Секция: Коментари
10 Август 2018 09:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Боян Чуков: Зоран Заев играе игрички с договора за добросъседство

/КРОСС/ На 4 август македонският премиер Зоран Заев обяви в телевизионна интервю, че е Илинденско-Преображенското въстание е македонско. Това се случва няколко дни, след като отбелязаха заедно с българския премиер Бойко Борисов годишнината от въстанието.

Борисов отговори едва вчера: „Оставям всеки да си мери приказките, то си е за негова сметка. Ако го е казал с умисъл или непремислено, пак е за негова сметка. Защото когато дойде до ЕС и ние също трябва да дадем нашето съгласие, ще си спомним за тези неща”.

„Това, което каза македонският премиер, не ме изненадва. Просто той играе една игра тук с всички тези процедури – с договора между двете страни, приказките, че в София се чувства у дома. Той е македонстващ, не го причислявам към истинските македонци”, коментира в предаването „Тази сутрин” Боян Чуков.

Според него реакцията в България много е закъсняла – трябвало е ВМРО моментално да реагира, а на другия ден македонският посланик да бъде повикан в Министерството на външните работи и да му се връчи протестна нота, а премиерът да каже, че българия ще преосмисли подкрепата си за членството на съседката ни в ЕС и НАТО.

Чуков съветва да се вземе пример от политиката на Гърция спрямо Македония.

Договорът за добросъседство ще остане на хартия, ако нашето поведение продължава да е такова, каквото е в момента, предупреди Боян Чуков.