Мая Стоицева: Със социалното министерство си играем на котка и мишка
Секция: Анализи
10 Август 2018 09:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мая Стоицева: Със социалното министерство си играем на котка и мишка

/КРОСС/ "Не можем да разберем в какви точно интереси бъркаме с тази реформа, която искаме да направим за хората с увреждания." Това заяви в предаването "Преди всички" Мая Стоицева, представител на родителите на деца с увреждания в работните групи по законодателството за хората с увреждания. Тя алармира, че представяните на родителите варианти за обсъждане на законопроекта за хората с увреждания непрекъснато се променят и не е ясно преди предстоящото заседание на работната група към социалното министерство кой точно вариант ще се дискутира. Мая Стоицева уточни, че родителите са получили последния такъв снощи към 21 часа. „Ние вече се усещаме като да играем на котка и мишка с Министерството на труда и социалната политика. Работим от три месеца по този закон и само се лъжем“, коментира тя. 

"В крайна сметка те си работят по вариант 1, който е почти copy-paste на стария закон, няма виждане, няма я новата философия, няма я голямата реформа, която ние искаме", подчерта Мая Стоицева и припомни, че заради постоянното връщане към стари текстове и невключването на родителските предложения, разочаровани родители неотдавна излязоха от работната група: 

"Включително за регистъра, който ни се обеща, се оказва, че вчера в Министерския съвет е минало решение, според което половин милион ще се даде отново на Агенцията за хората с увреждания, за да си дооправят регистъра, за който са усвоени вече 2 милиона. Ако това наистина е така, това означава, че още половин милион ще отидат в неработещия регистър. (...) През тези месеци ние търсим финансова обосновка на законите. Не можем да я направим, защото нямаме база данни за хората с увреждания. Как, ако има работещ регистър за 2 милиона, не можаха да ги извадят тези данни? Явно не работи. И ако не работи - къде са двата милиона, за какво са усвоени?"

Новите предложения за финансовата подкрепа на лицата с увреждания на практика означават, че при хората с 50 до 70 на сто увреждане финансовата подкрепа ще бъде буквално с 20 лева разлика, коментира още Стоицева. 
Днес е финалната среща на работната група, която подготвя новия Закон за хората с увреждания. След последните корекции предстои финансова оценка и оценка на въздействието. В заседанието ще участва и омбудсманът Мая Манолова.