Разкрита бе майсторска контрабанда на цигари на пристанището в Бургас
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Август 2018 18:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разкрита бе майсторска контрабанда на цигари на пристанището в Бургас

/КРОСС/Майсторски и уникално прикрита мащабна контрабанда на цигари разкриха митничарите на бургаското пристанище.

Ударът е направен след съмнителни резултати при рентгенов контрол на контейнери пълни с дървени палети. За акцията на съвместен брифинг съобщиха бургаската прокуруратура и Агенция "Митници".

Контейнеровозът, плаващ под иберийски флаг от Руската федерация е акостирал на пристанище Бургас на 1 август, след което е започнала обичайната проверка на митническите служители. На 7 август контейнерите, пълни с дървен материал, минават рентгенов контрол.

„Контейнерът преминава през рентгенов контрол, където операторите на рентгеновата апаратура забелязват различна плътност в няколко от колетите, които са декларирани, каза зам.-директорът на Агенция "Митници" Юлиян Мирков, цитиран от БГНЕС.

Палетите от боров материал на практика били с различна плътност и тежест което налага физическа проверка. Митничарите се натъкват на майсторски издълбани дъски с внимателно подредени по 48 кутии с цигари в дъска.

„Установени са 111 312 броя кутии цигари от марка NZ с белоруски бандерол”, уточни окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев. Той допълни, че общата стойност на въпросните кутии възлиза на 840 хиляди лева, а получател на стоката е българско търговско дружество.

Прокуратурата квалифицира контрабандата като тежко умишлено престъпление.

„Излишно следва да бъде упоменато предвиденото от закона за това деяние, а то е лишаване от свобода от 3 до 10 години и комулативно глоба от 10 хиляди до 100 хиляди лева”, допълни още прокурор Чинев.