НАСА ще разкрие тайните на Слънцето
Секция: Наука
10 Август 2018 20:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НАСА ще разкрие тайните на Слънцето

/КРОСС/ Четири инструмента на борда на американската сонда "Паркър", която трябва да бъде изстреляна утре от Кейп Канаверал във Флорида, за да изследва слънчевата атмосфера, ще се опитат да разкрият отдавнашни загадки и може би да направят изненадващи открития, съобщи Франс прес.

Сондата "Паркър", която е с размерите на малък автомобил, ще отнесе със себе си 4 инструмента, всеки от които е съставен от няколко апарата, предоставени от учени от различни страни.

Магнитометърът FIELDS ще изследва магнитното и електричното полета, за да се опита да отговори на въпроса "Какво затопля слънчевата корона", поясни Тиери Дюдок от Френския център за научни изследвания. Слънчевата корона - най-външната част от слънчевата атмосфера, се простира на милиони километри от светилото, а температурата й надхвърля 1 милион градуса Целзий, докато температурата на повърхността на Слънцето достига "едва" 6000 градуса Целзий. Става въпрос за несъответствие с природните закони, които гласят, че с отдалечаването от източника на топлина температурите спадат. Възможно е екстремните температури да се дължат на влиянието на електромагнитни полета.

Инструментът SWEAP (Solar Wind Electrons Alphas and Protons Investigation) ще има за цел да разкрие загадка, свързана със слънчевия вятър, непрестанния поток йонизирани частици, които се движат със скорост 500 км/сек. Като наблюдават йоните и електроните в слънчевата атмосфера, учените се надяват да определят температурата и плътността на този поток.

"Това ще ни помогне да предскажем по-добре кога слънчеви бури ще връхлетят Земята", заяви Джъстин Каспър от Мичиганския университет.

Инструментът ISIS (Integrated Science Investigation of the Sun) ще се концентрира върху тежките йони, най-високоенергийните частици.

"Те се движат към Земята с феноменална скорост, близка до тази на светлината. Те могат да достигнат Земята за между 30 и 60 минути. В деня, когато ще искаме да поемем към Марс, ще трябва да можем да предскажем въпросните изригвания на частици, защото те могат да имат смъртоносен ефект", отбеляза Дюдок.

Камерата WISPR (Wide-Field Imager for Solar Probe Plus), която е с размери на кутия за обувки, ще изследва Слънцето. Астрофизиците се надяват да заснемат изригвания на коронарна маса (изхвърлени с голяма скорост йонизирани частици). Досега камера не е снимала Слънцето от толкова близко разстояние - 6 милиона км при най-близките прелитания, като се има предвид, че разстоянието между Земята и светилото е от порядъка на 150 милиона км.

"Сондата "Паркър" ще осъществи първото посещение на звезда от страна на човечеството. Имаме представа какво ще открием, но най-важните резултати могат да дойдат от съвсем неочаквани наблюдения", заяви Марк Уайдънблек от Лабораторията за реактивни двигатели в САЩ. 

Автоматичният космически апарат ще се доближи до звездата повече от всички досегашни мисии- на 6 милиона км от повърхността на нашата звезда.

За сравнение, Земята е на около 149 милиона км от Слънцето, а най-близката до нашата звезда планета - Меркурий се намира на 57.9 милиона километра от Слънцето.

За защита от високата температура, тя ще бъде обвита със специално композитно покритие с дебелина 11,43 см.