Роскосмос: SpaceX открадна съветски разработки
Секция: Наука
11 Септември 2018 20:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Роскосмос: SpaceX открадна съветски разработки

/КРОСС/ Главният създател на новите руски ракети Ангара и заместник директор на главния технологичен институт на Роскосмос ЦНИИмаш Александър Медведев обвини шефа на SpaceX в кражба на технологии.

"Не мога да се сдържа и да не бъда язвителен. Всички тези системи за ракетно-динамично и парашутно спускане на ракетите бяха замислени и разработени в Съветския съюз. Стана така обаче, че именно американците успяха да ги реализират успешно. Всичко, което прави Илон Мъск е базирано на разработките на наши родни руски учени, инженери и конструктори", заявява Медведев, цитиран от РИА Новости.

Първата степен на ракетата на SpaceX - Falcon 9 се приземява на земната повърхност, използвайки малък запас от гориво и активирайки ракетните си двигатели. Руският учен има предвид този метод, когато използва терминът "ракетно динамични".

Що се отнася за парашутното спускане, то SpaceX извършва експерименти с приземяването на върха на своите ракети, който играе ролята и на топлинен щит. Приземяването се извършва посредством парашут и мрежа, която трябва да улови носа на ракетата.

Факт е, че СССР наистина извършва първото приземяване, използвайки ракетни двигатели, но това става на Луната - където няма атмосфера.

Още от 60-те години на миналия век САЩ имат много по-задълбочени и успешни разработки, относно приземяването, посредством ракетни двигатели в атмосферна среда.

Те извършват успешни експерименти на Земята и първи кацат по този начин на Марс.

В края на 80-те СССР предвижда създаването на ракетни бустери за многократна употреба, които да участват в изстрелването на совалката "Буран". Те обаче е трябвало да кацат подобно на самолет, разпъвайки крила.

Методът, който са предвиждали съветските учени в края на 80-те сериозно се различава от технологията на SpaceX, чийто ракети не кацат като самолет, а вертикално.

Разпадът на СССР обаче слага край на тези разработки и руските ракети за многократно използване така и не стават реалност.

Ракетите на SpaceX обаче не кацат по този начин, използвайки коренно различен метод, за който няма официални данни да е бил сериозно разработван в СССР.

Съмнително е и чия е идеята за вертикално кацане посредством ракетни двигатели, защото още от началото на миналия век фантастите описват подобни неща в своите разкази и дори комикси.

Фактът, че SpaceX извършва все по-евтини и успешни ракетни изстрелвания, превръщайки се на практика в много сериозен конкурент на Русия, няма как да се хареса на Роскосмос.

Именно налагането на Falcon 9 доведе до намаляване на производствения обем на Протон-М и нейното оскъпяване.

Любителите на теориите на конспирациите обаче посочват, че в началото на този век Илон Мъск е направил пътешествие в Русия, чиято официална цел е била сдобиване с ракетни технологии и закупуването на "пенсионирани" руски междуконтинентални ракети.

Самият Мъск обаче посочва, че в крайна сметка той не е успял да се договори с руснаците и е започнал създаването на ракети от нулата.