Путин се изказа против протекционизма, санкциите и политическото пристрастие в световната търговия
Секция: Русия
12 Септември 2018 09:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Путин се изказа против протекционизма, санкциите и политическото пристрастие в световната търговия

/КРОСС/Руският президент Владимир Путин се изказа против протекционизма, санкциите и политическото пристрастие в световната търговия, в рамките на речта си на пленарното заседание на Източния икономически форум (ИИФ), който се провежда във Владивосток, предава ТАСС, цитиран от Фокус.

„Светът и глобалната икономика днес все по-често се сблъскват с нови форми на протекционзъм и с различен вид бариери, които в последно време се изостриха рязко и растат безконтролно. Базовите принципи на търговията, конкуренцията, икономическата взаимноизгодност девалвират и, за съжаление, се рушат и стават заложници на идеологически подходи и краткосрочни политически цели“, констатира руският държавен глава.
„Гледаме на това, като на сериозно предизвикателство пред цялата световна икономика и особено за динамичното развитие на Азиатскотихоокеанския регион и неговото лидерство“, подчерта Путин. Той е убеден: „Че нашият регион може и в бъдеще да постига високи темпове на ръст и да остане ключов участник в световната икономика. Той трябва да запази духа на икономическа свобода и да бъде пространство на делова инициатива, без санкции, забрани и политически пристрастия“.

Руският лидер отбеляза, че, „включвайки чуждестранни партньори в съвместните проекти в Далечния Изток, Русия действа на основата на прагматизма, рационалното мислене и взаимната изгода и иска честна конкуренция на инвеститорите да нарасне и те да имат възможност да реализират своите проекти в Далечния Изток на Русия, да побеждават най-добрите делови предложения, които ще донесат голяма печалба, което е и основната цел на всеки бизнес“.

Той напомни, че в този регион „вече работят компании от Казахстан, Индия, Виетнам, Австралия, Нова Зеландия и много други страни – много различни по своите интереси, традиции, култура, политическо устройство, международни задължения и приоритети“. „За всички – искам да подчертая това, именно за всички предприемачи – ние създаваме равни условия за успешна и ефективна работа“, увери президентът на Русия.