Стартира акцията „Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!“
Секция: Автомобили
13 Септември 2018 09:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стартира акцията „Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!“

/КРОСС/ От началото на годината до първата седмица на август са установени в нарушение повече от 9000 български водачи, които са неправоспособни, каза в „Преди всички“ инспектор Мария Ботева от „Пътна полиция“.

За последните три месеца - юни, юли и август, случаите на блъснат пешеходец са 404. През 2017 г. този брой е бил 424, каза още тя.

„Трагедиите продължават. Загиналите са били 33-ма за тези три месеца на годината, а за миналата - 34, т.е съвсем близки граници. Подобно е и с ранените. При блъскане на пешеходец ранените са били 405 тази година, а миналата - 424. На пешеходни пътеки или в районите на надлези, или там, където няма изградена пешеходна пътека, но е място, където, съгласно Закона за движение по пътищата, е обособено място за пресичане, ПТП-тата тази година са 154 за трите месеца, с петима загинали и 323 –ма ранени“, допълни инспектор Ботева.

Тя обърна внимание на това, че не във всички случаи пешеходците са в правото си и самите те стават причинители на ПТП. За същото тримесечие произшествията, които са предизвикани поради нарушения от пешеходци, са 12. При тези случаи загинали няма, но ранените са 14.

Според данните, които са изведени до момента, за първите седем месеца и част от август, случаите, в които са установени лица, употребили наркотично вещество или аналог на наркотично вещество, са над 2100. Броят на тези лица за 2017 г. е бил повече от 2800.

Подобна е ситуацията и с водачите, които са си позволили да седнат зад волана, след като са употребили алкохол. За първите седем месеца техният брой надхвърля 7000, от които при повече от 3500 дрегерът е отчел над 1,2 промила, което, съгласно нашето законодателство, означава престъпление, обясни инспектор Ботева.

В началото на септември стартира акцията на „Пътна полиция“ - „Децата тръгват на училище. Да ги пазим напътя!“, с медийното партньорство на БНР и БНТ. В първия учебен ден ще има засилено полицейско присъствие около учебните заведения.

„Освен че привеждаме в ред сигнализацията с пътни знаци и маркировка, обръщаме внимание и на уличното осветление. Издаваме и предписания и съответно органите, които имат правомощията, отстраняват нередностите. Надяваме се 17 септември да бъде за децата ни наистина красив тази година. Проверено е състоянието на предпазните огради на детските градини и на училищата. Всички входове на детските градини са приведени във вид, който да дава безопасност на децата. Нашите предписания са свързани с това в районите на училищата да се изградят такива предпазни огради, които да успокояват движението и децата да не връхлитат директно върху пешеходните пътеки или пътното платно. Другото, което подготвяме, е нашата Седмица за превенция на детската пътна безопасност, която ежегодно ние планираме и във времето, в което провеждаме и националния си конкурс „Пътен полицаи на годината“, каза Ботева.

Тази година конкурсът за пътен полицай ще бъде в град Габрово, в последната седмица на септември. На 29-ти септември, в Габрово, на площад „Възраждане“, ще се проведе и Ден на превенцията. Такъв Ден на превенцията ще бъде реализиран и във всички останали областни градове.

Инспектор Ботева апелира за повече внимание и спазване на закона от страна на шофьорите и от страна на пешеходците.

В звуковия файл можете да чуете интервюто с Мария Ботева на Диана Дончева.