Кольо Колев: Догодина ще има предсрочни избори
Секция: Анализи
13 Септември 2018 09:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кольо Колев: Догодина ще има предсрочни избори

/КРОСС/ Догодина ще има предсрочни избори и най-вероятно ще са в комбинация с европейските избори. Това прогнозира в предаването „Тази сутрин” по bTV социологът от „Медиана” Кольо Колев. Според него другият вариант е предсрочният вот да се проведе заедно с местните избори.

„Ще продължат този тип миникризи, малки пожари, които ще се гасят оперативно, „пожарникарски”. В крайна сметка те ще доведат до по-голяма криза и това е в резултат от ниското ниво на администрацията. Всичко това ще доведе до предсрочния вот”, коментира Кольо Колев.

Към момента хората, които искат правителството да изкара пълен мандат, са 37%. Близо 30% са на мнение, че трябва да си ходи предсрочно, каза още социологът.

По думите му ударът върху ГЕРБ от последните скандали е преди всичко имиджов. Бойко Борисов губи 6% от личния си рейтинг в рамките на един месец, отбеляза социологът.

„Най-голямата загуба е за Патриотите, които за месец губят над 3% от електоралния си потенциал”, заяви Колев. Той отдаде този резултат на острите нападки между Волен Сидеров и Валери Симеонов. Рейтингът на Сидеров спада с 5 на сто. 

„Много анализатори интерпретираха искането на оставки, което Борисов отправи, като опит за изпускане на напрежението в обществото. Само че в резултат от скандалите и дебатите, свързани с оставките, не се привижда просто наказващата ръка на Борисов, а някакви други игри, опит за преразпределение на властовите структури”, отбеляза Колев.

„В този смисъл не се постига и основният ефект – смъкване на социалното напрежение. Възникват и подозрения, че тези политически размествания не са свързани с ефективността на властта и нейната работа, а с опит за политическо и икономическо пренареждане. Последваха загадки от типа на „Маринела”, „Карнобат”, преди това имаше законът „Домусчиев”, след това във връзка с катастрофата се заговори за „Трейс”. Всички тези неща създават усещане, че не е толкова въпросът за ефективността и изпускане на напрежението, колкото става въпрос за корпоративни интереси и опит за политическо пренареждане”, смята социологът.