Въвеждат се електронни уикенд винетки
Секция: Автомобили
13 Септември 2018 14:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Въвеждат се електронни уикенд винетки

/КРОСС/ Винетните такси да бъдат годишна, тримесечна, месечна, седмична и уикенд, решиха депутатите. Винетките ще бъдат електронни и ще важат от деня, посочен като начална дата при заплащането им. 

Минималната пътна такса, която се дължи за ползване на платената пътна мрежа, е тази за уикенд винетка, според приетите окончателно промени в Закона за пътищата,съобщава Фокус.

Винетките ще се заплащат след деклариране на регистрационния номер на превозното средство и ще важат само за него. В случай на прехвърляне на собствеността на превозното средство, винетката ще запазва валидността си. На винетката ще бъде регистрационният номер на пътното превозно средство, категорията му, датата на плащане и валидността.

Винетна такса ще се заплаща от МПС за превоз на пътници и за превоз на товари, както и такива с повишена проходимост. Ако към превозното средство има ремарке и за него ще се заплаща винетна такса.

С направените промени в Закона за пътищата предстои и въвеждането на смесена система за таксуване на различните категории пътни превозни средства. Размерът на таксите за движение по платената пътна мрежа ще се определя от министрите на финансите и на регионалното развитие.

Електронната система за събиране на пътните такси ще се поддържа от Агенция „Пътна инфраструктура", които ще могат да се заплащат по електронен и банков път, както и на определените за това пунктове. АПИ ще определи и къде да бъдат разположени терминалите за самотаксуване.

Тол системата трябва да заработи на 16 август 2019 г., а винетките стават електронни от 1 януари 2019 г.