НСИ: Слабо повишение на месечната инфлацията в България при пореден силен ръст на годишна база
Секция: ИКОНОМИКА
13 Септември 2018 17:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НСИ: Слабо повишение на месечната инфлацията в България при пореден силен ръст на годишна база

/КРОСС/ През август потребителските цени в България се повишиха слабо спрямо предходния месец, но годишната инфлация остана за втори пореден месец в най-високо ниво от началото на 2013 година, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през август с 0,1% спрямо юли, когато нарасна с цели 0,7 на сто.

На годишна база инфлацията през август се повиши за втори пореден месец с 3,5%, отбелязвайки най-високо ниво от февруари 2013 година насам.

Средногодишната инфлация за периода септември 2017 - август 2018 година нарасна с 2,6% спрямо периода между септември 2016 и август 2017 година.

                      

През август цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки останаха на равнището от предходния месец, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия отчетоха повишение с 0,1%, а цените на облеклото и обувките - намалени с цели 3,8 на сто.

Цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива, се увеличиха с 0,4%, тези за здравеопазване - с 0,1% и за съобщения - с 0,3%, докато цените на транспорта се увеличиха с 0,6 на сто.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) се повиши през август с 0,3% на месечна база, докато на годишна база хармонизираната потребителска инфлация в нашата страна се ускори до 3,7% след повишение с 3,6% през месец юли.

Данните на НСИ са ясен знак за продължаващото ускоряване на потребителската инфлация стабилно над нивото от 3% за трети пореден месец.