Лавров: Все още не постигнато сътрудничество с Германия за Сирия
Секция: Русия
14 Септември 2018 09:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лавров: Все още не постигнато сътрудничество с Германия за Сирия

/КРОСС/ Русия все още не е успяла да постигне конструктивно сътрудничество с Германия по въпроса за разрешаване на сирийската криза. Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров в навечерието на визитата си в Берлин и планираната среща с германския му колега Хайко Маас, отбелязват в редакцията на „Российская газета", съобщава Фокус.

„За съжаление, досега такова сътрудничество с Германия не е постигнато. Позицията на Германия по този въпрос не надхвърля общите подходи, които позволяват реално съдействие за Сирия и сирийците в контролираните от правителството територии - а сега това са 4/5 от страната - заслужаващи доверие за политически процес", обясни първият дипломат на Москва.

Съгласно думите му, строгите финансови и икономически санкции срещу Сирия остават в сила, което възпрепятства нормалната икономическа активност и създаването на благоприятни условия за постепенното връщане на сирийците в родните им населени места. В тази връзка Лавров подчерта, че Москва има готовност да сътрудничи с различни партньори, заинтересовани от скорошния мир в Сирия.

„Ликвидирането на огнищата на терористите на сирийска земя приключва. Страната се връща към мира и политическото уреждане. На дневен ред е възстановяването на разрушената инфраструктура, икономическата активност, връщането в родината на милионите бежанци и вътрешно разселените лица", обобщи руският дипломат.
Лавров пристига на посещение в Берлин, където ще проведе преговори с германския си колега Хайко Маас. В дневния ред на обсъжданията между двамата са включени теми като споразумението за ядрената програма на Иран, ситуацията в Сирия и Украйна, а също и отношенията между Берлин и Москва.