Минаваме към лятно или зимно часово време най-рано през октомври 2019 г.
Секция: ЛЮБОПИТНО
14 Септември 2018 15:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Минаваме към лятно или зимно часово време най-рано през октомври 2019 г.

/КРОСС/ ЕК предлага до април догодина държавите в ЕС да съобщят дали искат да останат „завинаги" в лятното, или в зимното часово време. Ако Съветът на ЕС и Европейският парламент подкрепят предложението, през октомври 2019 г. часовниците в Общността ще бъдат сверени за последен път.

Възможно е по този начин Белгия и Холандия например да бъдат занапред в различна часова зона.

Засега в северозападната част на Европа преобладават мненията за преминаване към астрономическото време, докато в югоизточната част на континента се предпочита лятното часово време. Независимо какво време изберат, държавите от ЕС се предвижда да не променят повече часа след есента догодина.

Кравите не разбират защо трябва да се хранят с час по-късно или по-рано при смяната на часовника, заяви еврокомисарят по транспорта Виолета Булц при представянето на предложението на Европейската комисия за прекратяване на преминаването от астрономическо към лятно часово време.

По нейните думи въвеждането на лятното часово време преди век е било свързано с необходимостта от пестене на енергоресурси, които вместо за бита, да бъдат използвани за военни действия. 

ЕК отчита, че днес в около 60 държави по света се извършва смяна на часовото време. В ЕС има три стандартни часови зони - западноевропейско време (Ирландия, Великобритания, Португалия), централноевропейско време (17 държави) и източноевропейско време (България, Гърция, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Румъния и Финландия).