Руската православна църква заседава спешно заради Украйна
Секция: Русия
14 Септември 2018 16:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руската православна църква заседава спешно заради Украйна

/КРОСС/ Светият Синод на Руската православна църква под председателството на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил свика извънредно заседание в Даниловския манастир, съобщи ТАСС, цитирана от БГНЕС. Според източниците на агенцията срещата ще бъде посветена на ситуацията в Украйна.

Константинополската патриаршия „в подготовка за предоставяне на автокефалност на Православната църква в Украйна" на 7 септември назначи свои екзарси в Киев, което е каноническа територия на Московската патриаршия. Синодът на Руската православна църква се обяви в „категоричен протест с дълбоко възмущение", заявявайки, че действията на Константинополската църква "са грубо нарушение на църковните канони" и реакция на Московската патриаршия ще последва скоро.

Председателят на отдела за взаимоотношенията на църквата с обществото и медиите Владимир Легойда съобщи по-рано, че Московската патриаршия може да прекъсне отношенията си с Константинополската църква в случай на узаконяването на украинските си разколници. В момента в Украйна има повече от 12 000 енории и 200 манастира на Украинската православна църква, която има право на широка автономия в рамките на Московската патриаршия.