Веска Ненчева към учителите: Вие доказахте, че създавате и утвърждавате успехи
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Септември 2018 16:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Веска Ненчева към учителите: Вие доказахте, че създавате и утвърждавате успехи

/КРОСС/ Веска Ненчева към учителите: Вие доказахте, че създавате и утвърждавате успехи, въпреки трудностите и недомислията в образователната система

Чрез образованието трябва  да съхраним българщината

Позиция на ПГ на „БСП за България“

Отново сме в навечерието на новата учебна година, отново училищният звънец ще събере в класните стаи децата ни, отново учителите ще посрещнат своите ученици.

Но колко от нас, колеги, са разбрали и си дават сметка, че учителите са изморени още преди да започнат първите си уроци!

Колко от нас си дават сметка, че за голяма част от учениците, училището вече не е място, без което не могат.

Какво се случва в българското училище, та то губи с всяка изминала година мястото си на огнище на знанието, губи пламъка на просветата!

Факт е, че преди две години силово бе въведен нов Закон за предучилищното и училищно образование, без широка подкрепа от обществото и учителската гилдия. Това създаде хаос в системата на средното образование. Отне се правото на учителя на нормална педагогическа работа и изправи обществото пред проблеми, които се решават на парче, без дългосрочна перспектива.   

Така е, когато един нов закон няма в центъра на своята философия издигане на пиедестал труда на учителя и знанието на ученика. Засега това се отлага във времето. И безкомпромисно се връща като бумеранг във функционалната неграмотност на българските ученици, връща се в агресията сред децата, в липса на педагози и отказът на младите да се посветят на една от най-благородните професии, връща се в  обезродяване на нацията. И нито механизмите за обхват на децата и учениците, нито шумно пропагандираното процентно увеличение на заплатите на педагозите, ще доведат до желания резултат, защото е прекъсната нишката на копнеж по знанието, на копнеж по образованието, защото не се осъзнава, че сърцето и душата на българското образование е учителят.

 Важно е да се осмисли, че една част от решението на проблема в образованието е силната и чиста връзка с родното, с бащиното. Не са ни нужни задокеански емисари, които да пренаписват историята в учебните ни програми и да бъркат в душите на децата ни.

Защо вече рядко разказваме за жертвоготовната братска обич на  Балканджи Йово и защо децата ни трудно четат „ Под игото“? Защо децата ни не учат за Марко Кралевити, стъпил на Стара планина и Пирин, за да освободи три синджира роби от Черния арапин. Учениците все по-малко учат за мъката и радостта на българина, изпети в народната песен, за дивния ритъм на танците, за гласа на гайдата от Родопа планина. Чрез образованието трябва  да съхраним българщината. Образованието е преградата пред злините, от които трябва да спасим децата си, за да усетят те здравите устои на корените си и сами да търсят истината за света, който ги заобикаля.

Имаме примера на възрожденския дух на българина и стремежа му да изучи на четмо и писмо чедото си, за да е грамотно и полезно на себе си, на семейството си, на народа си.

Уважаеми народни представители!

 Нека споделеното до тук е повод си дадем сметка за отговорността, която всички в тази зала носим, за респекта към българския учител, за знанията на учениците, за съпричастността на родителите към образователния процес, за отговорността на цялото ни общество към последната крепост – образованието, която може да ни спаси, да ни извиси, да ни даде силата и самочувствието като народ за нашата значимост в световната история.

Когато оттук тръгнем с позиция на единение по въпросите на образованието и далновидна държавническа политика, когато тук надскочим партийното си его, когато заложим в учебните програми идеята за величието на българина, а не на омразата и противопоставянето, когато постигнем съгласие за силно българско  образование, ще имаме и удовлетворението, и признанието, че сме полезни с делата си.

Но празникът предстои и всички чакаме гласа на първия училищен звънец, който ще събере отново ученици и учители.

Скъпи първокласници, Вие за първи път ще прекрачите прага на родното училище, учителите ще ви разкрият чудния свят на буквите, научете се да четете и пишете, за да вървите уверено в живота.  И помнете с благодарност своя първи учител.

Скъпи ученици и зрелостници, бъдете устремени в пътя към познанието, дерзайте, мечтайте, сбъдвайте възвишени мечти и уважавайте учителите си.

Уважаеми родители, бъдете опора за своите деца, бъдете опора и за учителите. Помагайте им, подкрепяйте ги, защото целта за добруването на децата е обща, отговорностите също.

Уважаеми учители, колеги, бъдете здрави и отстоявайте позициите си, защото Вие създавате в класните стаи бъдещето на България.

Вие доказвате за поредна учебна година, че създавате и утвърждавате успехи, въпреки трудностите и недомислията в образователната система.

Желая Ви от сърце спокойна и успешна учебна година.

Бъдете благословени и вдъхновени! Честит празник!