Откриха изложба с шедьоврите на първия архитект на модерна София
Секция: КУЛТУРА
14 Септември 2018 17:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха изложба с шедьоврите на първия архитект на модерна София

/КРОСС/ Изложбата "Архитект Адолф Вацлав Колар - първият градски архитект на София - 140 години" се откри в Регионалния исторически музей на София (Централна минерална баня). Може да бъде посетена до 3 октомври. Организирана е по идея и с подкрепата на Българската банка за развитие (ББР), чиято собственост е сградата на реконструирания хотел „България“, построен от чешкия архитект Колар в периода 1880-1885 г.

Експозицията представя творчеството на един от най-значимите архитекти, оформили облика на новата столица след Освобождението на България през 1878 г. Доц. Венета Ханджийска – директор на музея, смята проектираното и изграденото от Адолф Вацлав Колар за трансформацията на София от един град с „криви улици между ниски къщи от дърво и глина, ориенталски дюкянчета, страшна кал, огромни гьолища...“, каквато я описва Константин Иречек, като пристига тук от родната си Виена през зимата на 1879 г., в един град с европейски облик.

                      

Изпълнителният директор на Българска банка за развитие Николай Димитров призова българското общество да създава стойност, но и да съхранява стойността, предадена от предците ни. „Творчеството на първия градски архитект символизира един културен и градски туризъм. То е символ на една корпоративна и социална отговорност. С идването на архитект Колар в София през 1878 г. е поставено началото на модерното градско планиране“, допълни Димитров.

Премиерно се излъчи и документалният филм, изготвен от БНТ в памет на градостроителя. Официалната му премиера ще бъде в деня на София – 17 септември в предаването „История.BG“. Филмът представя делото на А. В. Колар, който е назначен на 4 май 1878 г. за „Главен архитектор“ на бъдещата българска столица. Тогава едва 37-годишен става първият архитект на София и създава първоначалния й градоустройствен план. Той е автор на едни от най-значимите и до днес сгради и монументи. Сред тях са: Градската градина, паметникът на Васил Левски, сградата на Министерството на войната, главния корпус с т.нар. „царски зали“ на Военното училище (Военна академия "Г. Раковски“ – б.р.), Старата софийската гара, Офицерския клуб. За пръв път ще бъде изложен експонат от царската чакалня на проектираната от Колар Софийска гара – креслото на самия Фердинанд.

                      

По проект на Колар през 1881 г. във „виенски стил“ започва и строежът на легендарния хотел „България“, който не отстъпва на луксозните хотели в Европа. След реновацията сградата е носител е на приза „Сграда на годината“ и има статут на паметник на културата с регионално значение.

На откриването на официалната изложба присъстваха: заместник-кметът по културни въпроси в Столична община – Тодор Чобанов и негово превъзходителство Душан Щраух, който приветства инициативата за почитането на арх. Колар.

„Забележително е, че при изграждането на София, което е един общоевропейски проект, са творили едни от най-известните архитекти в края на 19 век, но Колар е един от строителите на София такава, каквато я познаваме“, каза Чобанов. Той благодари за подкрепата на Българската банка за развитие, защото изложбата е добър пример за това как трябва да се съхраняват старините на София такива, каквито са били някога.