Румен Радев: Българската държава ще направи необходимото, за активни отношения със сънародниците ни в Латвия
Секция: ПОЛИТИКА
14 Септември 2018 18:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев: Българската държава ще направи необходимото, за активни отношения със сънародниците ни в Латвия

/КРОСС/Българската държава ще направи необходимото, за да поддържа активни отношения със сънародниците ни в Латвия. Ако тази връзка не е жива и постоянно действаща, тя ще се прекъсне много лесно със следващите поколения. Това заяви президентът Румен Радев, който се срещна днес в Рига с представители на българската общност в Латвия. Държавният глава подчерта, че българските институции обмислят възможността „пътуващ посланик“ да работи на място със сънародниците ни в Латвия до откриването на българско представителство в страната. В момента българското посолство в Полша обслужва нуждите на българската общност в Латвия за издаване на български документи.

„Българинът е трудолюбив и почтен и се радвам, че сте утвърдили тази представа за страната ни в Латвия“, подчерта на срещата президентът Радев.

Да бъде създадено българско училище в страната, което да подкрепи усилията на общността да запази своя език и културни традиции, поискаха сънародниците ни. Те подчертаха, че се опитват да популяризират българския език и култура в своя ежедневен живот в Латвия.

Отправен бе призив за откриването на българско дипломатическо или консулско представителство в Латвия, което да улесни издаването на паспорти и други необходими документи за сънародниците ни. По думите им въвеждането на електронно управление в България е необходимост и е крайно време да се случи, за да улесни комуникацията с българските институции.