Предстоящи събития в страната за 16 септември
Секция: Предстоящи събития
16 Септември 2018 07:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстоящи събития в страната за 16 септември

/КРОСС/ София.
От 10.00 до 16.00 часа администрацията на президента отваря врати за граждани като част от инициативата Европейски дни на наследството - 2018 г. Държавният глава Румен Радев ще приеме лично първите гости на „Дондуков" 2. Достъп на представителите на медиите до сградата на „Дондуков" 2 ще бъде осигурен до 9.30 часа през Официален вход на АП след представяне на валидни журналистическа и лична карта.

***
София.
В 13.00 часа президентът Румен Радев ще приеме на „Дондуков"2 председателя на Международната федерация по гимнастика (FIG) Моринари Ватанабе, който е гост на Световното първенство по художествена гимнастика в София.

***
София.
От 10.00 до 19.00 часа на бул. „Витоша" №37, пред Книжен център „Гринуич" ще се състои националната екоинициатива „Стара хартия за нова книга". Всяко дете, което заедно с възрастен придружител донесе 5 кг стара хартия за рециклиране ще получи нова детска книга по избор.

***
София.
От 10.30 до 13.00 часа в Южния парк /входа откъм бул. „Витоша"/ ще се проведе спортно събитие, част от кампанията „Без оправдания", сред участниците ще са златното момиче Ренета Камберова и влогърите Павел Колев и Ицака.

***
София.
От 11.00 часа с ден на отворените врати ще бъде дадено началото на театралния сезон в театър „Българска армия". Всички гости на празника ще могат да стъпят на изцяло обновената сцена и да закупят билети на цена от 8лв. за спектаклите до края на ноември.

***
София.
От 11.00 часа на централната алея към езерото с лилиите в Борисовата градина, държавният шампион по тенис Александър Лазаров ще проведе открит урок за деца.

***
София.
От 12.00 часа заместник-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов ще се включи в инициативата за почистване на нерегламентирани надписи на публични места в града. Инициативата се организира от Столичната община - чрез Столичен инспекторат и Организацията на евреите "Шалом". Сборният пункт на участниците, където ще бъдат раздадени и ръкавици и материали за почистване, е на площада пред църквата "Света София". Столичната организация на БСП се присъединява към инициативата на Организацията на евреите в България "Шалом" - "Да изчистим омразата от улиците на София".

***
София.
От 12.00 до 22.00 часа пред парламента, пред всички общини и пред всички български посолства по света ще се проведе протест с искане за смяна на системата.

***
София.
От 12.00 часа пред Националния исторически музей в кв. „Бояна" (София), за трета поредна година ще бъде отбелязан Ден в памет на загиналите мотористи и в подкрепа на пострадалите мотоциклетисти, иницииран от BMM (Bulgarian Motorcycle Media) и социалната мото кампания „Ние сме хора, не „донори".

***
София.
От 20.00 часа пред Народния театър „Иван Вазов" ще се състои последният концерт от Фестивала за класическа музика.

***
Асеновград.
В градския парк ще бъде закрита лятната академия за деца „Шарена ваканция". В 10.00 часа пред градската библиотека „Паисий Хилендарски" ще бъде открита изложба за дейностите на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Асеновград. В 10.30 часа ще започне забава в градския парк с много музика, танци, весели игри, подаръци и почерпка с участниците от лятната академия.

***
Благоевград.
От 19.00 часа на пл. „Македония" с концерт под надслов „Ние решаваме" ще бъде изпратена лятната ваканция.

***
Бургас.
От 11.00 до 13.00 часа в експозиционен център „Флора" продължава изложението „Бебе Зона" с полезни съвети към бъдещите родители. В неделния ден в изложението ще участва д-р Мирослава Колева, специалист-неонатолог в Отделението по неонатология в УМБАЛ-Бургас. Тя ще отговаря на въпроси, свързани с физиологичните състояния на новородените, захранването, ваксините и всичко останало, което вълнува бъдещите майки.

***
Варна.
От 8.30 часа пред Катедрален храм „Успение Богородично" ще се състои посрещане на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

***
Велики Преслав.
От 12.30 часа в Дворцовата базилика в Националния историко-археологически резерват „Велики Преслав" ще бъде отслужен благодарствен
молебен по повод 1125 години от Първия църковно-народен събор, провел се през 893 година в Преслав.
***
Велико Търново.
От 16.00 до 22.00 часа в пространството около Художествена галерия „Борис Денев" ще се проведе благотворителен базар за книги и фотографии.

***
Велико Търново.
От 20.00 часа в Летния театър в рамките на „Есенни джаз вечери - Велико Търново 2018" ще се проведе концерт на Михаил Йосифов секстет и Велека Цанкова.

***
Видин.
От 09.00 часа в конферентния център на Областна администрация Видин ще се проведе информационна среща с Ричард Райдлър - председател на благотворителния фонд „Bees Abroad".

***
Враца.
От 09.00 до 14.00 часа фолклорният фестивал „Да съхраним българското" ще бъде част от културната програма на юбилейното издание на Врачанския есенен панаир.

***
Кюстендил.
От 11.00 часа на картинг писта „Пауталия" ще се проведе ендюранс - отборно картинг състезание за издръжливост от типа „24 часа на Льо Ман".

***
Перник.
От 10.00 часа в спортна зала „Кракра" ще се проведе турнир по баскетбол 3х3. От 11.00 часа пред двореца на културата ще се състоят забавни игри за най-малките.

***
Пловдив.
От 11.00 часа в Младежки център на Гребната база ще бъде открита Първата образователната градинка с външна класна стая - проект на Младежкия център и Фондация Вило.

***
Пловдив.
Инициативата на Европейската комисия „Европейска седмица на мобилността 16 - 22 септември" ще се проведе в Община Пловдив с богата програма от събития. Подканващата фраза на 2018-та е „Комбинирай! Движи се!".

***
Пловдив.
В 19.00 часа в Дома на културата „Борис Христов" ще започне есенното издание на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща".

***
Сливен.
В 11.00 часа в салона на Кукления театър ще бъде представен спектакълът „Академия Магика".

***
Стара Загора.
От 10.00 до 14.00 часа в парк „Артилерийски" ще се проведе скаутски празник по случай началото на учебната година и изпращане на лятото. В празника могат да участват всички желаещи деца от 1-7 клас.

***
Стара Загора.
От 11.00 часа в Държавен куклен театър ще бъде представена постановката „Вълшебникът от Оз" по Лиман Франк Баум.