Ден на отворените врати в Президентството и други емблематични сгради за София
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Септември 2018 08:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ден на отворените врати в Президентството и други емблематични сгради за София

/КРОСС/ Администрацията на президента се включва в инициативата Европейски дни на наследството - 2018 г., и за поредна година ще отвори врати за граждани от 10.00 до 16.00 часа днес. Държавният глава Румен Радев ще приеме лично първите гости на "Дондуков" 2, а посетителите ще имат възможност да разгледат Гербовата зала, кабинетите на президента и на вицепрезидента, Огледалната зала, Залата за пресконференции и Президентската библиотека.

Още емблематични сгради за столицата отварят врати днес. Инициативата, която започна в събота, е в рамките на Европейските дни на културното наследство.

По повод нея в събота посетители от различни възрасти имаха възможността да видят ефирните студиа, фонотеката и музейната сбирка на Радиото, както и да се запознаят с радиоводещите и музикалните редактори в Българското национално радио.

Днес сред сградите са Президентството и Военният клуб, а също и джамията "Баня Баши" и Католическият катедрален храм "Св. Йосиф", както и Софийска синагога и Софийска духовна семинария "Св. Йоан Рилски". Отворени ще бъдат и много музеи - Националният археологически институт с музей при БАН и Музеят "Земята и хората", както и филиали на Регионален исторически музей - София - Триъгълна кула на Сердика, археологическият парк "Западна порта на Сердика" и др., а също и библиотеката и музеите към Софийски университет "Св. Климент Охридски" и др.