Честваме 1125-годишнината от Преславския църковно-народен събор
Секция: Православие
16 Септември 2018 08:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Честваме 1125-годишнината от Преславския църковно-народен събор

/КРОСС/ 1125-годишнина от Преславския църковно-народен събор ще бъде тържествено отбелязана във Варненската и Великопреславска епархия. В честването ще участва българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, както и митрополити от Светия синод на Българската православна църква.

Във Варна тази сутрин в 8:30 часа партиарх Неофит ще бъде посрещнат в катедралния храм "Успение Богородично", където ще бъде отслужена Света Божествена литургия.

Домакин е Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който обясни защо тази годишнина е толкова важна за българите и за православието: "В църковно отношение се взема решение за езика на богослужението да бъде славянобългарски език и за изграждането на вътрешната система на църквата".

"Това е един празник, който свързва националния ни девиз по някакъв начин в много по-ранно християнско време. Казваме, че "Съединението прави силата", но обаче може да видим, че в ранно християнската държава държава, народ и църква са обединени в единодействие чрез съборността в Светата църква, т.е. тя обедини двата етноса - славяни и прабългари, в един духовен народ", обясни митрополит Йоан, припомняйки духовния смисъл на празника.

А в 12:30 часа в град Велики Преслав ще бъде отслужен и благодарствен молебен в Дворцовата базилика в Националния историко-археологически резерват "Велики Преслав". Така ще бъде отбелязана и 1125-годишнината от обявяването на града за столица на България.

Покани за участие в честването във Велики Преслав са отправени към президента, премиера, представители на институциите и на всички власти. Честването ще продължи със специално създадена хореография с акцент за Велики Преслав, която ще бъде представена от 19 часа на естествен декор от артисти от ансамбъл "Българе".
"Основната част от тържествата, както и подготовката и самото провеждане се финансира от Община Велики Преслав, уточни кметът на Велики Преслав Александър Горчев.