Войната за природния газ в Източното Средиземноморие обещава да е безмилостна
Секция: ИКОНОМИКА
16 Септември 2018 09:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Войната за природния газ в Източното Средиземноморие обещава да е безмилостна

/КРОСС/ Гражданската война в Сирия е към края си, но битката за откритите наскоро огромни залежи от природен газ в Източното Средиземноморие едва сега започва, пише турският вестник "Йени Шафак". Според медията, присъствието на мощни военни флотилии на Русия и САЩ има и друг смисъл, освен съдействие за определени страни в сирийския конфликт.

Според експерти, това е третото по обем находище на природен газ в света. А това е апетитно парче както за енергийни компании от целия свят, така и за големите и силни държави, разполагащи с мощни военно-морски сили. Назряват събития, които вероятно ще променят сериозно картата на енергийните доставки за Европа-най-големият и платежоспособен пазар в близост до находището.

На 28 септември Exxon Mobil започва да проучва района и да сондира за природен газ и петрол. Същото планират да направят Total, Shell, Eni, Qatargas, Noble Enerji, Kogas.

Енергийните ресурси водят в района и военна сила. Франция вече се разбра с Кипър да използва въздушна и морска база в южната част на острова. САЩ също претендират за своя военно-морска база в Кипър и вероятно скоро ще я получат. Великобритания има две военни бази на острова, а пристанището в лимасол се използва заедно от Русия и САЩ, въпреки противопоставянето им в Сирия.

Турция разполага с голям военноморски флот в региона и тя не крие ,че той ще бъде използват, за да не допусне нарушаване на правата на страната да добива природен газ и петрол. Като цяло военното присъствие в района продължава да се увеличава.

Причината е една- третото по величина находище на природен газ в света и намеренията на всички големи играчи да участват в експлоатацията му. Засега проучват, но добиването на петрол и природен газ от находището е въпрос на няколко години. И никой не смята да отстъпва от възможността да продава природен газ в Европа-най-големият и платежоспособен пазар наблизо. Това означава много пари и то за дълъг период от време, а такъв бизнес не е за изпускане.