Пентагонът инвестира 2 млрд. във военен изкуствен интелект
Секция: Технологии
16 Септември 2018 10:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пентагонът инвестира 2 млрд. във военен изкуствен интелект

/КРОСС/ Пентагонът е заделил 2 млрд. долара за разработка на проекти, свързани с военен изкуствен интелект, съобщава в. Washington Post. Инициативата се ръководи от организацията DARPA, която е звеното за проучвания и разработки на американските военни.
Целта на проекта е подобряване на комуникацията между човек и машина, както и създаването на машини и роботи, които могат да изучават заобикалящата ги среда и да се адаптират към нея. Инвестициите са насочени към разработки на частни компании, както и на самите военни.
DARPA иска да се открият и разработят начини машините да придобият способности да комуникират като хора и да могат да взимат решения и да ги аргументират. Друга цел е създаването на изкуствен интелект, който да помага при оценката на риск, както и при проверките на хора при даване на достъп до секретна информация.

Никъде в проекта не се споменава използването на изкуствен интелект за и като оръжие. Това е доста деликатна тема, като има активни призиви да се въведат международни ограничения и спогодби, които да забраняват подобни разработки. За сега DARPA също я избягва и се концентрира върху други проекти с изкуствен интелект и автономни системи.