Откриха най-древната бира в света
Секция: ЛЮБОПИТНО
16 Септември 2018 10:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха най-древната бира в света

/КРОСС/ Археолози от университета „Станфорд" откриха най-старата бира в света, съобщава Би Би Си. Находката, която може би е на над 13 000 години, е намерена в праисторическа пещера близо до Хайфа, Израел. Учените проучвали погребален комплекс на полуномадско племе ловци, когато се натъкнали на остатъци от алкохол е в един древните съдове.

До момента се предполагаше, че варенето на бира е започнало преди около 5 000 години. Новото откритие не само може да преобърне историята на пивото, но може да се окаже, че то не е вторичен продукт на правенето на хляб, както се предполагаше до момента.

Археолозите не могат да кажат кое е първото - хлябът или бирата, но се предполага, че пивото е било варено, за да се използва за ритуални дейности в памет на мъртвите. Учените искали да установят с какви растения са се хранели хората от племето Натуфиан, които са живели между Палеолита и Неолита, когато внезапно се натъкнали на следи от алкохол, направен от пшеница и ечемик. Разбира се въпреки че процесът на ферментация се е запазил, експертите твърдят, че древната бира не е била толкова силна колкото съвременното пиво.