Цената на хляба постепенно се покачва
Секция: ИКОНОМИКА
16 Септември 2018 14:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цената на хляба постепенно се покачва

/КРОСС/ Хлябът поскъпна в няколко града на страната, включително и София. За повишението предупредиха преди дни браншови структури и министърът на земеделието и храните. В Пловдив цената скочи с 20 процента, а в Пазарджик увеличението на хлебните изделия е с 30 стотинки.

В столицата малките фурни вдигнаха цените още преди няколко дни. Повечето с 10%, но има и такива, които искат и по 20% над досегашната цена. Те обаче предлагат специални видове хляб, които и преди това струваха доста над обикновения. Големите заводи-хлебопроизводители засега държат едровите си цени, но и при тях поскъпването на природен газ, зърно и брашно няма как да не се отрази.

Големите зърнопроизводители признават, че новата реколта е с нова цена. Ако на борсите до преди два месеца тон пшеница е струвала 300 лева, сега тя се търгува за 350.

"Вследствие на аномалии в различни региони на Европа и света имаме по-малко производство, световните борси реагираха. Пшеницата е борсова стока. И сега се кутират на по-високи нива, съответно и в България се изкупува на по-високи нива", каза още председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов, цитиран от Нова телевизия.

Хората споделят, че при 200 лева пенсия всяка стотинка е ценна, а точно пенсионерите са тези, които разчитат на по-евтин хляб, за да преживеят. До края на годината обаче хлебопроизводителите очакват още едно поскъпване.

Опасенията на потребителите са, че след поскъпването на хляба, ще скочат и цените на останалите храни и продукти.