Тайфунът Мангхут сее хаос в Хонконг, след като взе десетки жертви във Филипините
Секция: СВЯТ
16 Септември 2018 14:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тайфунът Мангхут сее хаос в Хонконг, след като взе десетки жертви във Филипините

/КРОСС/ Тайфунът Мангхут причини хаос в Хонконг, където буквално разтърси небостъргачи, след като удари северната част на Филипините, предаде Франс прес.
Тайфунът, който е най-мощният в света от началото на годината, порази земеделски райони в северната част на филипинския остров Лусон, където предизвика наводнения и свлачища.
Във Филипините има опасения за около 100 загинали заради тайфуна Мангхут, предаде ДПА.
В това число влизат между 40 и 50 души, за които се смята, че са се намирали в миньорска спална барака и са в неизвестност след свлачище в Итогон, на 200 км северно от Манила, съобщи кметът на града Викторио Палангдан. Има данни за 32 загинали в различни инциденти в Итогон, а най-малко още 29 души са загинали в свлачища и други злополуки в други райони на Филипините.
В Хонконг метеорологичната служба издаде максимална степен на тревога заради регистрирана скорост на ветровете на тайфуна от 180 км/час, с пориви до 242 км/час.
Окото на тайфуна премина на стотина километра от бившата британска колония на път към Южен Китай, но създаде хаос в Хонконг, разбивайки прозорци, събаряйки дървета и разклащайки небостъргачи.
Властите на Макао решиха да затворят 42-те казина в града за пръв път в историята им.
Хонконгската авиокомпания Катай пасифик е предвидила анулиране на над 400 полета в следващите три дни.
2,45 милиона души бяха евакуирани в южната китайска провинция Гуандун, преди тайфунът да достигне крайбрежието. Обявена е най-високата степен на опасност от урагани. Властите на провинцията оборудваха 18 000 убежища в потенциално опасните райони, затворени бяха 632 туристически обекта и над 29 000 строежа, а над 48 000 плавателни съда се върнаха в пристанищата, предаде ТАСС. Нарушено е движението на въздушния и железопътния транспорт.
Стихията достигна брега в района на град Тайшан, като води със себе си проливни дъждове и силен вятър, с пориви, достигащи 162 км/ч. Поради дъждовете видимостта в града е била само няколко метра. В момента тайфунът се движи на северозапад със скорост 25-30 км/ч и постепенно губи силата си.