Антиправителствени демонстранти блокираха за повече от два часа центъра на София
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Септември 2018 16:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Антиправителствени демонстранти блокираха за повече от два часа центъра на София

/КРОСС/ Повече от два часа участниците в антиправителствен протест пред парламента блокираха днес следобед движението по булевард „Цар Освободител". Протестът под наслов „Оставка, съд и смяна на системата" бе организиран в социалните мрежи.

Освен към управляващите, гневът на протестиращите е насочен и към медиите, които според тях са „продажни". Телевизионни екипи бяха изблъскани от протестиращите зад полицейския кордон.

Между протестиращите и сградата на Народното събрание има плътен кордон от полицаи. Протестиращите са няколко стотин души, но постепенно редиците им оредяват. Те настояват за оставка на правителството и промяна на модела на управление и предлагат страната да се управлява по швейцарския модел - с референдуми.

Протестната акция беше обявена в социалните мрежи като протест на българите от страната и чужбина.

„90 процента от българският народ живее под прага на бедността, в това число и аз. Пенсионерка съм и съвсем нормално е да се възмущавам от сегашното управление и да искам промяна", каза една демонстрантка.

„Искам като всеки българин нещата да се променят. Нещата не са добре в момента", заяви протестиращ мъж. „Даваме сигнал на всички хора, които искат да се промени нещо, да са тук, а не в къщи", добави друг.

„За свободата се воюва. Който иска свобода, да дойде тука", каза трети демонстрант.

По-рано през деня с викове „Оставка" и под лозунга „Не на партийните мафии, корупция и концесии" пред паметника на Цар Освободител пред Народното събрание се събраха стотици.

Речите започнаха още преди официално обявения старт на протеста от 12.00 часа. Той е с предварително обявена продължителност до 22.00 часа тази вечер.

Зад протеста стоят над 34 000 български граждани, живеещи в чужбина, обединени от фейсбук групата „Против геноцида на Борисов и всички досегашни управляващи мафии".

Една от водещите фигури на акцията е Емил Русанов - издател на „Будилник" в Лондон, който обясни някои от исканията: „Пряко да се избират всички хора, които ще участват в администрацията на тази държава, както и да могат да се отзовават също, защото както си ги избрал, така и би трябвало да можеш да ги отзовеш".

Планира се протести между 12 и 22 часа, които да продължат няколко дни, включително пред български посолства в чужбина.

За утре те готвят поход от парламента до Министерския съвет, а в сряда - протест и пред централата на ЕК в Брюксел.