Румънските туристи вече са най-многобройните в България
Секция: Туризъм
06 Октомври 2018 14:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Румънските туристи вече са най-многобройните в България

/КРОСС/ Румъния е номер 1 по брой туристи, посетили България във всички форми на туризъм. Увеличението на румънските туристи до края на август е с 33% и през летния сезон, и общо за годината и те са общо близо 1 млн. души. Това съобщи в интервю за "Дарик" министърът на туризма Николина Ангелкова.

На второ място е Гърция, откъдето са дошли 800 хил. туристи, трета е Германия с 650-700 хил. души. От Русия спадът е с 6 на сто като до края на август руските туристи са около 400 хил. По думите на министъра увеличението на украинските туристи е с 25%, на поляците - с 22%, на британците - с 18%.

Много голям ръст - с 45% има на туристите от Китай, но броят им е незначителен - 30 хил. души, на фона на бума на китайския туризъм по света, каза Ангелкова. Затова България опитва да комбинира пътуванията на китайци до съседни държави, до които има пряка въздушна линия, с посещения и в България. Особен потенциал имат общите пакети с Гърция, тъй като след като притежават шенгенска виза, китайските туристи могат да влязат без виза в България.

Ангелкова посочи, че България отбелязва траен и устойчив ръст на чуждите туристи през последните години - със 17% през 2016 г., с 9% през 2017 г. и с очаквани 7.8% през тази. По думите й до края на август страната е посетена общо от 6.9 млн. чужди туристи, с 6% повече, отколкото през миналата.

Министърът отчете добър резултат и във вътрешния туризъм - нощувките на българи в места за настаняване с над 10 легла са нараснали с 2% до 4.2 млн. до края на юли.

Увеличението на чуждите градски туристи в София за годината е с 15 на сто, а за Пловдив, който догодина ще е Европейска столица на културата, тя прогнозира ръст от 30 на сто през 2019 г. без да посочва броя им.

Ангелкова очаква през предстоящия зимен сезон със 7% повече туристи.

Запитана за предпочитанията на българите да летуват в Гърция, Ангелкова отговори, че и през миналата, и през тази година двете държави си разменят приблизително равен брой летовници.

Помолена да коментира различията между нея и вицепремиера Валери Симеонов по темата за шума, Ангелкова каза, че предлага националните курорти да бъдат извадени от обхвата на Закона за шума, а в тях местните власти и туристическият бизнес да определят зони на продуктов принцип - за семейна почивка, за развлечения и пр. При ясен регламент ще се избягнат например последиците от незнанието и ще се спестят оплакванията, каза Ангелкова.