Кънчо Стойчев: Вотът на недоверие към кабинета „Борисов 3“ е обречен на успех
Секция: Анализи
08 Октомври 2018 10:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кънчо Стойчев: Вотът на недоверие към кабинета „Борисов 3“ е обречен на успех

/КРОСС/ Вотът на недоверие към кабинета „Борисов 3“ от гледна точка на обществения дебат е обречен на успех. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ социологът Кънчо Стойчев.

По думите му никой не очаква вотът да свали правителството, но той още сега е постигнал успех, насочвайки вниманието на обществото към изключително важната тема за здравеопазването, където проблемите са натрупвани с години.

„Мотивът, от гледна точка на масовото съзнание, е несправяне със здравеопазването, което касае не само сегашното управление. Бомбата е заложена от доста години.

Сегашното правителство вече 10 години е на власт.Това е огромен период, в който масовото съзнание свързва проблемите с това правителство.

Това е разбираемо, защото десетгодшният период е достатъчно дълъг съотнесен с нормалният човешки живот. Във всички случай темата е толкова чувствителна, че дискусиите, които ще се разгорят във връзка с този вот ще покажат ясно на обществото, че управляващите не се справят с проблемите в здравеопазване“, обясни той.

Кънчо Стойчев коментира, че е налице обществено недоверие към политическите инструменти като вот на недоверие, тъй като начинът на дебатиране в България е опорочен. Не се аргументира с разум, а се дават квалификации за това кой какъв е, обясни социологът и добави, че доверието може да се възвърне само след големи сътресения, които по всяка вероятност предстоят.