Градовете в Русия с най-високи и най-ниски заплати
Секция: Анализи
08 Октомври 2018 16:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Градовете в Русия с най-високи и най-ниски заплати

/КРОСС/ Най-високи са заплатите в Москва, Салехард, Сургут, Ханти-Мансийск и Южно-Сахалинск, според резултатите от проучване на РИА Новости.

Експертите посочват, че значителната разлика в заплащането в различните региони на Русия е отдавна известен проблем, така че при съставянето на рейтинга се изчислява съотношението на средните заплати в стоте най-големи градове на Русия и цената на стандартната потребителска кошница.

Стойността варира от 1,32 до 3,58, т.е. реалното ниво на средните заплати при лидерите в класацията и при аутсайдерите се различава с около 2,7 пъти.

Лидерите

Средната нетна заплата в Южно-Сахалинск през първата половина на 2018 е била 81.7 хил. рубли. За тази сума можете да купите 3.58 кошници. Крайният резултат в Салехард е 3.55. На трето и четвърто място се намират два града от автономната област Ханти-Мансийск - Сургут (3.2) и Ханти-Мансийск (3.09).

Москва е петият по ред град в класацията. Съотношението на заплатата към цената на стандартното потребление е 2.97. Това е значително по-малко от първите четири, но много повече от средната за страната.

Експертите също така отбелязват, че в градовете като цяло положението е добро - Санкт Петербург (2.44), Красноярск (2.4), Казан (2.28), Екатеринбург (2.25), Уфа ( 2.21), Челябинск (2.16) и Омск (2.16).

Аутсайдерите

Най-ниските заплати са регистрирани в град Шахти, Ростовска област, Севастопол, Налчик, Махачкала и Черкек. В мините (последното място в класацията) съотношението на възнагражденията и фиксираните назначения е 1,32. Това означава, че средната заплата в този град е достатъчна само за стандартна кошница - трудно е да се спестят пари за кола или жилище, а за повечето жители е трудно да се грижат за деца.

Севастопол е на предпоследното място (1,41). Експертите по РИА рейтинг отбелязват, че високите цени в града се обясняват с търсенето от страна на туристите и военните, а плащанията за военните не се вземат предвид при статистическите данни за заплатите.

Местата от 96. до 98. са заети от столиците на кавказките републики - Налчик, Махачкала и Черкек. Специалистите по оценка на РИА обясняват, че в Северен Кавказ традиционно ниските заплати не могат да се компенсират дори с ниските цени в региона.