"Фейсбук" пусна джаджа за видео обаждания през "Месинджър"
Секция: Технологии
09 Октомври 2018 21:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Фейсбук" пусна джаджа за видео обаждания през "Месинджър"

/КРОСС/ "Фейсбук" (Facebook) пуска първото електронно устройство със своята марка - джаджа с екран и камера, която трябва да направи видео обажданията по-лесни и интуитивни, предаде Асошиейтед прес.

Не е ясно обаче дали хората ще отворят домовете си за свързаната с интернет камера, продавана от компания, чиято репутация във връзка със защитата на личните данни не е особено добра.

Устройството се казва "Портал" (Portal). То се предлага в две версии на цена 199 долара и 349 долара и разполага с широкоъгълна камера, която автоматично фокусира потребителя, докато той се движи из стаята, казаха пред Ройтерс представители на Фейсбук при среща миналата седмица.

За да изпълнява тази функция, джаджата използва изкуствен интелект.

Цената на устройството зависи от големината на екрана. То се продава в "Амазон" (Amazon) и "Бест бай" (Best Buy) освен на сайта на "Фейсбук", а доставките му в САЩ започват в началото на ноември.

Подобни джаджи или т.нар. смарт спийкъри, предлагани от "Амазон" и "Гугъл" (Google) на цена под 100 долара, се превърнаха в бестселъри в тази нова индустрия. Потребителите използват гласови команди, за да търсят, пазаруват или слушат музика, превръщайки спийкърите във важна част от конкуренцията между технологичните компании.

Портал би могъл да помогне на "Фейсбук" да отклони потребителите от ползването на конкурентни чатове и видео приложения, както и да открие пред компанията напълно нови възможности за продаване на реклама.

Около 32 процента от американските потребители използват смарт спийкър, а още 16 процента смятат да си купят до края на 2018 година, според проучване от миналия месец на "Адоуб аналитикс" (Adobe Analytics).

"Фейсбук" се надява да се открои на пазара чрез сензорния дисплей на устройството и 400-те милиона души, които се обаждат чрез услугата на компанията "Месинджър" (Messenger).