Георги Михайлов: Пациентът трябва да бъде върнат в центъра на системата на здравеопазването
Секция: Здраве
10 Октомври 2018 09:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Михайлов: Пациентът трябва да бъде върнат в центъра на системата на здравеопазването

/КРОСС/ С предлаганата "реформа" не се правят промени  в управлението на сектора

"С предлаганата "реформа" в здравеопазването не става дума за промени в управлението и същността на сектора, защото през последните години здравеопазването се овъртя около понятията: търговски дружества и клинични пътеки, които в този си вид, нямат място в системата". Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" проф. Георги Михайлов пред БНР.

Той добави, че пациентът се е оказал в периферията на здравеопазването и всички частни и държавни болници са се устремили към печалбата. Народният представител каза още, че всичко това се е превърнало в една безобразна история, която е нарушила баланса между болнична и доболнична помощ.

"Световната здравна организация каза, че в цял свят болниците намаляват, а в България се увеличават, броят на хоспитализациите също се увеличава на годишна база, въпреки че населението намалява. Тези факти показват колко болна е здравната система и на този фон да ни се предлага дълъг разговор, когато тя е пред рухване и се нуждае от спешни мерки. Това е меко казано неприемливо", заяви проф. Михайлов.

"Ние, от БСП, предлагаме системата на здравеопазването да влезе в синхрон с тази, на целия ЕС. Пациентът трябва да бъде върнат в центъра на системата на здравеопазването и да бъде обгрижван по начин, по който е нужен", каза още Георги Михайлов. Той заяви, че трябва да се прекрати и практиката болниците да бъдат търговски дружества, както и заплащането на дейността им по клиничните пътеки, които създават тотален хаос.