Нинова: С общопрактикуващите лекари имаме единно мнение: Двата модела на ГЕРБ не стават
Секция: Здраве
10 Октомври 2018 16:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нинова: С общопрактикуващите лекари имаме единно мнение: Двата модела на ГЕРБ не стават

/КРОСС/ Промяната в здравния модел не може да се изпълни за един мандат

"Има три теми, които изискват национално съгласие - здравеопазването, образованието и демографската катастрофа. Промяната в здравния модел не може да се изпълни за един мандат, а изисква надмандатно мислене". Това каза председателят на НС на БСП Корнелия Нинова след среща с ръководството на Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Тя добави, че в срещите, които левицата прави, социалистите си поставят за цел да постигнат национално по базови правила за трите най-важни теми. Нинова заяви, че обществото трябва да принуди политиците, който и да управлява, тези правила да се спазват и да има приемственост. "Резултатът от мандатното мислене се вижда в разрухата в здравеопазването. Ситуацията в сектора е изключително тежка, а двата модела, предложени от ГЕРБ, не стават", коментира лидерът на левицата. Нинова добави, че сдружението има конкретни предложения по "Визия за България", в частта за здравеопазването и затова срещите ще продължат. 

Доц. д-р Любомир Киров: БСП са първите, които ни търсят за разговор. Благодарим

"На едно мнение сме, че трябва да има приемственост, независимо кой е на власт. Не сме спестили критиките и се надяваме това да е оздравително и ползотворно". Това заяви председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. д-р Любомир Киров. Той изрази благодарност за срещата и заяви готовност за разговор с всички, които искат да получат откровено и конструктивно мнение. Киров подчерта, че нито един от двата модела на Министерство на здравеопазването не се ползва с одобрението на представляваната от него организация. "Става дума за набиране на средства. Няма и дума за промяна на системата и какво да се направи, за да стане по-добре, а само как да се наберат още средства, по калкулации около 800 млн. лв.", обясни той.  "Сега има задължителна осигуровка, която към момента не могат да съберат, а  искат и втора задължителна", коментира доц. д-р Киров.