Европа е покрита с огромни ледени шипове
Секция: Наука
10 Октомври 2018 20:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Европа е покрита с огромни ледени шипове

/КРОСС/ Проучвайки възможни места за кацане на евентуална сонда на Европа, учените са установили, че повърхността на луната на Юпитер е осеяна с високи ледени шипове.

Шиповете са образувани от сублимацията на леда, а формата им варира от много остри, подобни на игли, до по полегати и широки. Височината им достига няколко десетки метри, а кацането на подобен терен е невъзможно.

За щастие на учените, не всички части на луната са осеяни с ледени шипове, като според учените те са разпръснати на зони, подобно на горите на Земята.

Малко луни са така интригуващи като Европа - спътникът, имащ глобален подземен океан и повече вода, отколкото Земята. Повърхността на спътника на Юпитер пък е осеяна от ледени разломи - линии пресичащи цялата замръзнала повърхност на луната.

Досега обаче не се знаеха външната обвивка на Европа - според повечето учени тя бе предимно гладка, насечена от разломи, а в някои части червеникава и по-груба, заради излезлите на повърхността соли. Новата информация прави теренът една идея по-разнообразен.

Знае се, че Европа понякога изпуска вода на повърхността от своите недра, а учените се надяват да намерят следи от живот или извънземни микроби, живеещи в огромните подземни океани от течна вода на луната.