Музикалната легенда РОЙ АЙЕРС с концерт на 12 ноември в Sofia Live Club
Секция: ЛЮБОПИТНО
11 Октомври 2018 10:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Музикалната легенда РОЙ АЙЕРС с концерт на 12 ноември в Sofia Live Club

/КРОСС/ Концертът на 12 ноември отбелязва осем поредни успешни сезона за Reel Feel и Sofia Live Club.

Малко са артистите на музикалния небосклон, изпреварили времето си с десетилетия напред, а още по-малко са тези от тях, до чийто талант можем да се докоснем на живо, и то на родна сцена. Ето защо, точно осем години след началото на колаборацията помежду си, Reel Feel и Sofia Live Club избират да зарадват меломаните и да празнуват не по друг начин, а именно с концерт на легендарния Рой Айерс. На 12 ноември феновете ще имат уникалния шанс да се насладят на нестихващата му енергия и да преминат заедно с него през емблематичните му композиции, белязали историята на музиката.

Ветеран във всевъзможни жанрове и течения, пионер на джаз фънка, кръстник на нео соула, ключова фигура в ейсид джаза, изключително виртуозен вибрафонист, вокалист, талантлив композитор и продуцент – Рой Айерс е всичко това, както и един от най-семплираните артисти за последните десетилетия, редом до Джеймс Браун. Творчеството му е повлияло пряко редица музиканти от най-разнообразни стилове и е ползвано неколкократно от имена като Guru, Mary J Blige, A Tribe Called Quest, Erykah Badu, 50 Cent, Tupac, Ice Cube, The Roots, Jill Scott, Jamiroquai и много други. Сред най-обичаните му парчета се нареждат Everybody Loves The Sunshine, Searchin, We Live In Brooklyn, Baby, Daylight, Coffy Is The Color.

Рой Айерс се ражда в Лос Анджелис през 1940 г. и израства в епицентъра на южнокалифорнийската музикална сцена. Още като 5-годишен получава лично от доайена Лайнъл Хамптън палки за вибрафон, освен това се учи да свири на стийл китара и пиано, по-късно започва да пее в църковния хор. В началото на 60-те, само за година, преминава от бибоп оркестрант в главно действащо лице и започва да записва. През 1966 напуска колежа и се присъединява към небезизвестния джаз флейтист Хърби Ман.

В началото на 70-те основава Roy Ayers Ubiquity, като джазовият му талант и първоначалното влияние на Miles Davis и Herbie Hancock Sextet постепенно отстъпват място на все по-експресивната му, еклектична, търсеща и експериментираща натура. Рой Айерс изследва безстрашно границите между стиловете, преминавайки от джаз през фънк към арендби и дори диско. Move to Groove се появява през 1972 като своеобразен прототип на хип-хоп груува. През 1979 парчето му Don’t Stop The Feeling влиза в топ 10 на Billboard’s Hot Disco Dance Chart, а краят на десетилетието е свързан и с шестседмичното му турне в Нигерия, което споделя с пионера на афробийта Фела Кути.

Рой Айерс е неугасващ талант, свирил пред милиони хора в Япония, Австралия и цяла Европа. Негово изпълнение се съдържа в мултиплатинения албум на Уитни Хюстън от 1988, както и в песента Take A Look в култовия Jazzmatazz на Guru от 1993. През годините той свири на една сцена с Pete Rock, Thundercat, Posdnuos от De La Soul, Donald Byrd, както и със своя пример и вечно вдъхновение – Лайнъл  Хамптън. През първото десетилетие след 2000 г. Рой се насочва смело дори към хауса, колаборирайки с Masters Of Work и Kerri Chandler. Сред най-верните му последователи и съмишлениците се нареждат още соул дивата Erykah Badu,Talib Kweli, а в последните години взима участие и в два албума на Tyler, The Creator.

На 12 ноември Sofia Live Club и Reel Feel ще отпразнуват осем години успешни съвместни събития с концерт на вечния музикален двигател Рой Айерс, с неговата искрена и нестихваща любов към живота и хубавия саунд.

Билетите за тази специална меломанска вечер са на цена от 35 лв. в OMV и мрежата на Eventim и влизат в продажба от 11:00 ч. на 11.10. Началото е предвидено за 21:00 ч., а вратите отварят в 20:00 ч.

От есента на 2010 г. насам Reel Feel и Sofia Live Club са реализирали едни от най-запомнящите се клубни събития, сред коитo Alice Russell, Theophilus London, Andreya Triana, The Herbaliser, Wax Tailor, Oddisee, Akua Naru, Zero 7, Quantic, Kon & Amir, Ashley Beedle & Todd Terje. По покана на платформата Reel Feel у нас са гостували още имена като Dam-Funk, Gregory Porter, Jose Gonzales, Nicolas Jaar, Bonobo, Crazy P, DJ Kentaro, Cinematic Orchestra и много други.