По-често използваме мобилните си телефони за заснемане на снимки, отколкото за обаждания, сочи проучване на LG
Секция: Технологии
11 Октомври 2018 12:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
По-често използваме мобилните си телефони за заснемане на снимки, отколкото за обаждания, сочи проучване на LG

/КРОСС/ Винаги е в джобовете ни: изпращаме имейли, буди ни сутрин, слушаме музика, сърфираме в интернет, използваме го за навигация, проверяваме календара си или социалните мрежи, правим снимки и видеоклипове. Мобилните телефони предлагат все повече и повече функции, които стават още по-популярни от първоначалната цел на устройството.

Последните проучвания на LG показаха, че използваме нашите мобилни телефони по-често, за да правим снимки, отколкото да разговаряме.

Проучване на LG се фокусира върху навиците на потребителите на мобилни телефони в САЩ и Южна Корея: какво съдържание споделят, какво ги притеснява и какви са очакванията им за камера на мобилен телефон. 87% от анкетираните казват, че правят снимка с мобилния си телефон поне веднъж седмично, докато само 82% заявяват, че често използват функцията за повикване. Тези цифри показват, че потребителите използват камерата по-често отколкото функцията за обаждане или за сърфиране в социални медии (80%).

Селфи срещу снимки на храна

61% от потребителите предпочитат да изпратят снимка вместо съобщение с текст, за да предадат информация. Снимките на децата и селфитата са най-популярни в САЩ, а корейците споделят в социалните медии повече изображения на храна и такива от пътувания. Правенето на снимки и бързото им споделяне е тенденция, която производителите също взеха под внимание: телефоните с екран в съотношение 2: 1 дават възможност на потребителя да споделя снимката, направена в горната част долу на екрана. Заснемането на видеоклипове с телефона също става все по-популярно: 74% от отговорилите предпочитат да направят видеоклип, когато снимките не са достатъчни за пресъздаването на изживяване, а 68% избират този метод, когато са на интересни места или сред красива природа. Някои устройства, като LG G7 ThinQ, могат да правят снимки и видеоклипове в HDR качество, така че е достатъчно да се вземе само едно устройство на почивка.

Най-досадните проблеми при заснемане

                        

Според проучването 3-те най-досадни проблеми с мобилната фотография са размазани снимки, пикселизирани изображения при приближаване и това, че повечето камери за телефони не могат да уловят истинската красота на пейзажа. 54% от анкетираните посочат като проблем липсата на фотографски умения при използване на телефон, а 63% са неудовлетворени от композицията или цветовия тон на снимките. Една трета от жените в 20-те и 30-те си години имат проблеми със заснемането на движещите се домашни любимци, докато 74% от жените са недоволни от снимките, направени при лоша светлина. Последният проблем може да бъде решен, ако изберем телефон с функция за намаляване на шума и се уверете, че камерата е на най-ниската апертура.

Някои смартфони могат дори да зададат идеалния фото режим автоматично, като вземат предвид условията на околната среда и светлината.

Правим снимки, за да ги споделяме

50% заявяват, че търсят идеалната тема за снимки, за да споделят изображения в социалните мрежи. 56% се оплакват, че не могат да заснемат обекта и фона в една снимка – или обектът е с видими пиксели, когато е увеличен, или няма достатъчно място за фона. Телефони, които ни позволяват да уловим реалността от различни ъгли, предлагат решение на този проблем. Например, LG G7 има 71- и 107-градусова камера - можем да превключваме между двете с натискането на един бутон, а картината не е на пиксели, когато се увеличи. 83% от анкетираните заявяват, че ще се радват да притежават телефон, който може да прави снимки от различни ъгли.

Перфектната камера

Участниците в проучването показаха каква за тях е идеалната камера за смартфони. Най-често срещаният отговор включва идеално качеството при увеличаване на картината и заснемането на красиви и ясни изображения при неблагоприятни светлинни условия. Участниците биха искали да направят снимки на един и същ обект от различни ъгли и разстояния и да заснемат обекта и фона заедно. Близо 50% искат да създадат професионално изглеждащи изображения с техните смартфони. Според проучването, жените са два пъти по-склонни да вземат под внимание качеството на камерата при избора на смартфон, отколкото мъжете.