"Политическа група 5" иска оставка на Крусев и Барбалов да поеме поста
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Октомври 2018 13:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Политическа група 5" иска оставка на Крусев и Барбалов да поеме поста

/КРОСС/ Декларация от името на "Политическа група 5", която днес съпредседателя на групата инж. Симеон Славчев направи по време на заседанието на Столичният общински съвет: Уважаеми г-н председател, уважаема г-жо Фандъкова, уважаеми колеги общински съветници, Още на 3-ти октомври, тоест деня след като гражданите сигнализираха за некачествения ремонт на ул. Граф Игнатиев, "Политическа група 5" заяви, че иска да бъде поета лична отговорност за некачествените ремонти в София и за неефективното изразходване на обществените средства.

Исканането на оставката на ресорния зам.-кмет Евгени Крусев не е политически ПР, както чухме да се нарича принципното действие на "Политическа група 5".

Искането на оставката на Евгени Крусев е за цялостното му несправяне с транспортните и инфраструктурните проекти и проблеми на София, за които той пряко отговаря. Примерите тук са много: бул. Дондуков, бул. Константин Величков, бул. Васил Левски, тротоарите, велоалеята на ул. Раковска, както и много други, та се стигне до некачествения ремонт на ул. Граф Игнатиев, който преля чашата на търпението на столичани. Не случайно "Политическа група 5" поиска оставката на Крусев и тя не е само за некачествения ремонт на ул. Граф Игнатиев, а защото от както е зам.-кмет всеки инфраструктурен проект и обект завършва със сериозен скандал и обществен отзук.

"Политическа група 5" винаги в давала и конкретни предложения и решения и тук ще припомня, че още в началото когато Евгени Крусев стана зам.-кмет, предложихме да г-жа Фандъкова да се направи Експертен съвет по транспорт, който да се координира и да бъде под шапкатата на ресорния зам.-кмет. В Експерния съвет по транспорт ПГ5 предложи да влязат освен експерти по транспорт, граждански и неправителствени, а и преподаватели от всички университети, които имат отношение и се занимават с транспорт. Целта на Експертния съвет по транспорт е да разработват краткосрочно и дългосрочни политики, който СОС да обсъжда и приема.

Ако беше създаден експертния съвет нямаше да се стигне и до тези некачествени ремонти, защото превантивно щяха да бъдат предприети действия, в това число нормативни и контролни. За съжаление предложението на"Политическа група 5", въпреки че беше възприето от г-жа Фандъкова не се реализира. Така както не се реализира и предложението на нашата група бюджета на Столична община да се изработва и формира по нов начин, чрез който можеше да се планира краткосрочно и дългосрочно всяка една дейност, ремонт, реконструкция, приоритет и политика.

Разбира се както тогава, така и сега "Политическа група 5" има решение на проблема и го предлагаме на г-жа Фандъкова, а нейно е отново решението и отговорността, дали ще го възприеме и реализира. Нашето предложение е зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев да бъде отраненен незабавно, а на негово място до края на мандата дейността в направление транспорт да поеме зам.-кмета Дончо Барбалов, който до сега е доказал, че стриктно изпълнява всички срокове и задачи, като администратор.

Така няма да се налага да се прави контрол на контрола, защото г-н Барбалов отговаря пряко за бюджета на СО и ще може да налага контрол от първо лице. Ако не бъде остранен зам.-кмета Евгени Крусев, то лично кмета Фандъкова ще трябва да поеме отговорността за некачествените ремонти и неефективното изразходване на публичните средства в София.