71% от българите стигат до очен лекар само при проблем
Секция: Здраве
11 Октомври 2018 15:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
71% от българите стигат до очен лекар само при проблем

/КРОСС/ До 2 часа на ден пред синия екран за децата, препоръчват специалистите 

71% от българите на възраст между 20 и 45 г. посещават очен лекар само при проблем. Това сочат резултати от представено изследване за грижите, които полагаме за очите си в Световния ден на зрението. Проучването е реализирано от агенция "Маркет линкс" през юли 2018 г.

18% от населението в активна възраст у нас посещава офталмолог  веднъж годишно, а 5 на сто твърдят, че не стигат въобще до специализирания кабинет. “Подобна е статистиката за грижите за зрението и в световен мащаб и видимо, България не прави изключение от практиката”, обясни д-р Боршуков, офталмолог, Член на Европейската и Американската Академия по Офталмология.

Около 1/3 от анкетираните предпазват очите си, носейки качествени слънчеви очила със защитни филтри. Един на четирима ползва очила за работа с компютър или диоптрични очила с филтри за защита от екранни лъчения. 9% накапват изкуствени сълзи.

Всеки пети българин прекарва между 4 и 6 часа пред телефон или компютър, а всеки четвърти българин прекарва поне по 2 часа дневно. Най-много време се застояваме пред дигиталните устройства в почивните дни. 37% посвещават 4 часа от времето си през уикенда в тази дейност, а 27% - около 8 часа. “Човек не е устроен да прекарва толкова време пред екрана. Препоръката ми като офталмолог е на всеки 15 минути да отмествате поглед от монитора, а на всеки час да се разтъпчете”, посъветва д-р Иво Боршуков.

Според него няма категорични доказателства, че синия екран е вреден, но последните американски проучвания сочат, че повече от 2 часа на ден пред монитора не е препоръчително за децата. “В съвременния свят не можем да избегнем електронните устройства, но децата трябва да се научат как да работят с тях по правилния начин”, допълни д-р Боршуков.

Почти една трета от анкетираните (29%)  споделят, че имат проблеми със зрението, като най-честите оплаквания са свързани с късогледство (56%), астигматизъм (41%) и далекогледство (21%), познати като грешки в оптиката на окото. Възможността за премахване на диоптрите чрез най-съвременния метод - лазерна корекция, е популярно сред българското население. 27% са се интересували от нея и са търсили информация, а 78 на сто са чували за този метод за сваляне на очилата или лещите, независимо дали имат или не проблем със зрението. Според доц. Андрей Андреев, заместник-председател на Съюза на Очните лекари в България и управител на „Очна клиника Ден”, най-съвременният, усъвършенстван и безопасен начин за лазерна корекция на зрението в наши дни е SmartSurf-технологията. “Най-голямото предимство на метода е, че е безконтактен, бърз и безболезнен. Зрението е прецизно и нежно коригирано, чрез изпаряване на диоптри от повърхностните слоеве на роговицата, а ефектът е "видим" веднага след манипулацията.”, допълни доц. Андреев.