Деница Николова: До 2020 г. ще обновим над 80% от образователната инфраструктура в страната
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Октомври 2018 17:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Деница Николова: До 2020 г. ще обновим над 80% от образователната инфраструктура в страната

/КРОСС/ Над 220 млн. лв. под формата на евтини кредити  за проекти в Южна България в областта на туризма и подобряване на градовете. 

До 2020 г. над 80% от съществуващата образователна инфраструктура в страната, включваща детски ясли и градини, училища, гимназии и университети ще бъде изцяло обновена. За тази цел се инвестират над 624 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

                         

Това каза в Казанлък заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на управляващия орган на европейската програма Деница Николова. Заедно със заместник-кмета на община Казанлък Цветолина Симеонова тя откри обновената детска градина „Слънце“. Детското заведение е построено преди 30 години и оттогава не е ремонтирано. Градината е напълно реновирана и обзаведена с нови мебели, включително и нова кухня,  по проект „Обновяване на образователна инфраструктура в Община Казанлък“ на стойност над 9,5 млн. лв., осигурени от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. По него се ремонтират общо осем образователни институции в Казанлък – 3 детски градини и пет училища.  Освен сградата са ремонтирани дворното пространство, в което са направени нови спортни площадки и атракциони, включително стадион с атлетическа писта. Подменена е и системата за отопление, създадени са нови зелени и цветни зони.   

Зам.-министър Николова подчерта, че образованието е основен приоритет на правителството и в тази връзка се прави много. „Целта ни е децата да получават по-добро образование  и грижи, а преподавателите да работят в по-качествена среда.  Вече виждаме ефекта от усилията на правителството, местна власт и изпълнителите и надявам се, той се  цени от всеки, защото така се променя и стандарта на живот в населените места“, отбеляза тя.

В Казанлък заместник-министърът инспектира и реконструираното междублоково пространство в кв. „Изток“, част от дейностите по Проект „Обновяване на градската среда в град Казанлък“,  финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., по който в града се влагат над 5,6 млн. лв. Той включва  реконструкция и рехабилитация на четири улици и прилежащите им тротоари  и възстановяване на две междублокови пространства. Зам.-министърът провери облагородените градски пространства, новите кътове за отдих и игра, детски площадки, фитнес съоръжения и площадки за спортни дейности.

                         

В подбалканския град зам.-министър Деница Николова проведе информационен ден за популяризиране на инвестициите в туризма и градската среда, предоставяни чрез финансови инструменти по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.  Във форума участваха представители на министерствата на туризма, културата, регионалното развитие и благоустройството и фонд посредника, финансиращ проекти. Към информационната кампания имаше широк обществен интерес, а присъстващите се запознаха с възможностите за реализация на проекти за развитие на туризма и подобряване на градската среда.

Зам.-министър Николова обясни, че за  Южна България предоставеният финансов ресурс е в размер на 220,5 млн. лв., от които 135,5 млн. лв. са от ОПРР 2014-2020 и 85 млн. лв. съфинансиране от обединението-ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“, което включва ОББ, Фонд ФЛАГ, Фонд за устойчиво градско развитие и Българска консултантска организация. „Инвестициите в туристически забележителности и обекти - културни ценности с национално и световно значение могат да се финансират само с финансови инструменти, като има възможност някои проекти да получат и частично безвъзмездна помощ.

Целта е да стимулираме частни инвеститори, неправителствен сектор, граждански организации,  които имат желание да се включат в проекти за развитие на туристически обекти. Например – обновяване на крепости и манастири, които да привличат повече туристи, а същевременно да стимулират бизнеса чрез направата на настанителна база, заведения за хранене, места за продажба на сувенири и др. Всички обекти от национално и световно значение, включени в списъка на Министерството на културата“, каза Николова.