Предстоящи събития в страната за 12 октомври
Секция: Предстоящи събития
12 Октомври 2018 07:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстоящи събития в страната за 12 октомври

/КРОСС/София.
От 09.00 часа ще започне редовното заседание на Народното събрание.

***
Велико Търново.
От 10.30 часа министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще участва в тържествения ритуал по полагане на военна клетва от курсантите на Националния военен университет „Васил Левски".

***
София.
От 12.00 часа в зала „Запад" на Народното събрание парламентарната Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите организира кръгла маса на тема „Възможности за реимбурсиране на кислородолечението в домашни условия''.

***
София.
От 09.30 часа 17-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Михаил Й., Георги Р. и др., на които са повдигнати обвинения за образуване и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 09.30 часа 16-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Добромир М., Георги А. и др., на които са повдигнати обвинения за образуване и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 10.00 часа в зала „Триадица II" на Гранд Хотел София ще се проведе конференция на тема „Обединеният консерватизъм - ключовата посока в развитието на България". Съдомакини на събитието ще бъдат евродепутатът и председател на ПП „Презареди България" Николай Бареков и лидерът на ПП „Атака" Волен Сидеров. В рамките на събитието ще бъде представено социологическо проучване за влиянието на консерватизма у нас, изготвено от „Институт за модерна политика". Данните ще бъдат изнесени от Борислав Цеков - доктор по конституционно право и основател на научно-изследователския център.

***
София.
От 10.30 часа 10-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Росен Ч. и Полина И., на които са повдигнати обвинения за образуване и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 10.30 часа 18-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Бисер Х. и Ивайло И., на които са повдигнати обвинения за образуване и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 11.00 часа в зала „Проф. Марин Дринов" на БАН ще се проведе тържествено събрание по случай 149 години от създаването на Българската академия на науките и 180 години от рождението на проф. Марин Дринов. От 12.30 часа в централното фоайе на Българската академия на науките ще бъде открита изложба, която разкрива основните моменти от живота и дейността на проф. Марин Дринов, организирана от Научния архив на БАН.

***
София.
От 13.00 часа 12-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Гриша Г., Данаил Г. и др., на които са повдигнати обвинения за образуване и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 13.00 часа в кафaнa „Стефанович" ще се проведе мероприятието „Царибродска шушеница 2018".

***
София.
От 13.30 часа 17-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Енчо С., Георги Д. и Божидар В., на които са повдигнати обвинения за образуване и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 14.00 часа 14-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Анжело В., Марио Х. и др., на които са повдигнати обвинения за образуване и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 14.30 часа 6-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Методи И., на когото е повдигнато обвинение за изнудване.

***
София.
От 17.00 часа пред Министерски съвет ще се проведе протест срещу намерението за изгонване от страната на Татяна и Анна от Лисичанск - майка и дете от Украйна, потърсили убежище у нас от въоръжения конфликт в страната си.

***
Благоевград.
От 09.30 часа в зала 114 на Учебен корпус № 1 на Югозападния университет „Неофит Рилски" ще се проведе форум на тема „Да върнем родителите в училище", организиран от Асим Адемов - член на Европейския парламент.

***
Благоевград.
От 18.00 часа в Градската художествена галерия над 30 художници ще представят творби в обща изложба.

***
Бургас.
От 13.30 часа в Заседателната зала на Културен дом на нефтoхимика ще се проведе граждански диалог на тема „Бъдещето на Кохезионната политика на ЕС. Финансови инструменти за градско развитие", с участието на Фонд за градско развитие по ОП „Региони в растеж" и „Фонд за устойчиви градове".

***
Бургас.
От 17.00 часа в новопостроения плувен комплекс „Парк Арена ОЗК" ще започне четвъртото издание на международния турнир по плуване „Бриз".

***
Варна.
От 9.30 часа в зала 1 на Икономически университет - Варна ще се състои пресконференция на тема „Търговия 4.0 - наука, практика и образование" по повод откриването на Международна научна конференция на същата тема, посветена на 70 години от разкриването на специалност „Икономика и търговия" и 65 години от създаването на катедра „Икономика и управление на търговията" в Икономически университет.

***
Варна.
От 10.00 часа в Православен храм "Св. Пророк Илия" ще бъде отслужен водосвет за здраве, благополучие и дълголетие за празника на район "Младост".

***
Варна.
От 11.00 часа в зала „Пленарна" в сградата на Община Варна ще се проведе обществено обсъждане на „План за действие за управление, предотвратяване и намаляване на шума в околната среда на територията на агломерация Варна".

***
Варна.
От 16.30 часа на пристанището във Варна ще бъде открито 49-то издание на Рали „България".

***
Велико Търново.
От 9.00 часа в Пресклуб на БТА-Велико Търново издателят Нейко Генчев ще представи две нови книги, свързани с Китай и китайската култура

***
Велико Търново.
От 10.00 часа в Националния военен университет „Васил Левски" ще се състои церемония по полагане на военна клетва от курсантите първокурсници. По този повод в университета ще се проведе Ден на отворените врати.

***
Велико Търново.
От 18.00 часа в Изложбени зали „Рафаел Михайлов" ще се проведе лекция на тема „Пътят към успеха", част от Националната кампания „Аз събуждам България".

***
Велико Търново.
От 19.00 часа в клуб ТАМ ще бъде представена карта с интересни места във Велико Търново.

***
Велико Търново.
От 19.00 часа в МДТ „Константин Кисимов" ще бъде представена „Духът на поета" - постановка на МДТ „Константин Кисимов".

***
Видин.
От 11.30 часа в залата на Общинския съвет ще се проведе „Открит урок с кмета", в който ще вземат участие ученици от средни училища и профилирани и професионални гимназии.

***
Враца.
От 19.00 часа в Градската концертна зала ще се проведе концерт на Симфониета Враца „Оперна гала" - представена от Петър Данаилов и неговите ученици.

***
Гоце Делчев.
От 17.30 часа в малката зала на Дома на културата ще бъде представен филмът „Крилатият съсед" с автор Димитър Попов. Събитието е част от програмата за отбелязване на 106 години от Освобождението на града и Пиринския край от турско робство.

***
Добрич.
От 12.00 часа с поднасяне на цветя на барелефа на първия кмет на града след Освобождението Стефан Баев ще бъде отбелязан Денят на българската община.

***
Етрополе.
От 15.00 часа в двора на ОУ ,,Христо Ботев" ще се проведе събитие, с която ще бъде отбелязан Roma Pride - Ден на ромската гордост и култура.

***
Каварна.
От 10.00 до 16.00 часа по повод Деня на българската община, Община Каварна ще отвори врати и ще посрещне граждани, за да получат информация за дейността на отделните дирекции и отдели.

***
Кюстендил.
От 14.00 часа в залата на читалище „Братство" ще се проведе регионален информационен ден по проект за развитие на способностите на учениците.

***
Кюстендил.
От 17.00 часа в Общински драматичен театър ще бъде представена фотодокументална изложба, която ще представи на жителите и гостите на Кюстендил по какъв начин са се обличали жителите на града под Хисарлъка от края на XIX и началото на XX век. Събитието е част от организираната от Държавния архив в Кюстендил Седмица на ретромодата.

***
Кюстендил./ с. Слокощица.
От 18.00 часа в комплекс „Тихият кът" ще бъде открито осемнадесетото издание на пленер „Св. Лука".

***
Разград.
От 12.00 часа от терена до моста срещу сградата на „Български пощи" Община Разград стартира планирано залесяване на поречието на река Бели Лом.

***
Русе.
От 11.00 часа в Зала 1 на Областна администрация Русе ще бъде тържествено обявено откриването на почетно консулство на Монголия в Република България в присъствието на областния управител на област Русе г-н Галин Григоров, почетния консул на Монголия д-р Камен Милков, както и на представители на бизнеса и институции от региона.

***
Русе/с. Ряхово.
От 10.30 часа пред реконструирания паметник на загиналите войни по време на Първата световна война с редица събития ще бъдат отбелязани 100 годишнината от края на Първата световна война и 102-та годишнина от победата на Българската армия при с. Ряхово.

***
Пазарджик.
От 11.00 часа в Етнографската експозиция на Регионален исторически музей - Пазарджик ще се проведе „Есенна майсторска работилница".

***
Перник.
От 09.30 часа ще започне заседание на Общинския съвет в Перник.

***
Петрич.
Oт 19.00 часа на открита сцена на градския площад ще започне конкурсната програма на 24-тия Международен музикален фестивал „Златен кестен".

***
Пловдив.
Oт 9.00 часа за 11-ти пореден път Химическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски" организира мащабна конференция по химия с международно участие „11 Chemistry Conference (11СС)" .

***
Пловдив.
В 09.00 часа в зала 10 на Окръжния съд ще се проведе заседание по делото срещу Стефан М. и Петър А., обвинени в грабеж.

***
Пловдив.
В 10.00 часа в зала 2 на Окръжния съд ще се проведе заседание по делото срещу Атанас Червенков - Райфъла и други петима мъже, обвинени в палежи, грабежи и други престъпления.

***
Пловдив.
В 10.00 часа в зала „Хоризонт" на Университета по хранителни технологии министърът на образованието Красимир Вълчев ще вземе участие в заседание на Съвета на ректорите.

***
Пловдив.
В 10.30 часа в междублоковото пространство на ул. „Капитан Райчо" кметът на града Иван Тотев и кметът на район „Централен" Георги Стаменов ще открият нова детска площадка.

***
Пловдив.
В 14.00 часа министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на посещение в Мулдавския манастир „Света Петка". След това ще направи инспекция на пътя Пловдив - Асеновград.

***
Пловдив.
От 19.00 до 21.00 часа пред къщата- музей „Златю Бояджиев" ще бъде представена художествено-музикална 3D проекция с лазерни ефекти по избрани картини от творчеството на Златю Бояджиев.

***
Поморие.
В Община Поморие ще се проведе инициативата „Ден на отворените врати", в която деца от различни училища в общината ще разберат как функционира общинската администрация, като се включат в работния процес и поемат за кратко отговорностите на служителите.

***
Свиленград.
От 16.30 часа в двора на храм „Света Троица" ще бъде посрещната на Чудотворната икона на Пресвета Богородица „Скоропослушница" от гр. Ананиев - Украйна. От 17.00 часа в храма ще започне вечерно богослужение. Храмът ще бъде отворен за поклонение пред чудотворната икона до 24.00 часа.

***
Сливен/Твърдица.
От 18.30 часа във фоайето на НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1914" ще бъде открита Изложбата „Списъци на загиналите от селищата на община Твърдица в Първата световна война" по повод празника на Твърдица. От 19.00 часа с концерт в голямата зала на читалището ще бъде отбелязана 25-ата годишнина на вокална група „Романс".

***
Смолян.
От 11.00 часа в зала 201 на Областна администрация - Смолян ще се проведе пресконференция с участието на областния управител Недялко Славов, на която ще бъде предоставена актуална информация за състоянието на иглолистните гори, засегнати от биотични и абиотични фактори на територията на област Смолян, вкл. информация за инвентаризираните площи, възложения добив, темпа на усвояването на пострадала дървесина, както и планираните бъдещи действия.

***
Смолян.
От 17.30 часа в Художествена галерия - гр. Смолян ще бъде представена съвместна изложба на Ружко Челебиев и Асен Трампов „Проекти и реализация на стенописи и дърворезба".

***
Смядово.
От 17.30 часа в музеен комплекс „Йордан Овчаров" №4 ще се проведе събитие, с която ще бъде отбелязан Roma Pride - Ден на ромската гордост и култура.

***
Стара Загора.
От 10.00 часа в зала 2 на Община Стара Загора ще бъде открито съвместно архитектурно ателие на френски и български студенти.

***
Стара Загора.
От 11.00 часа в Пресклуб на БТА-Стара Загора ще се състои пресконференция на проф. Иван Станков, бивш ректор на Тракийския университет и бивш земеделски министър по повод премиерата на автобиографичната му книга.

***
Стара Загора.
От 12.00 часа в зала „П. Р. Славейков" в Община Стара Загора ще се проведе тържествена сесия на Младежкия общински съвет с мандат 2018 - 2019 година. Преди първата сесия на Двадесет и втория Младежки общински съвет младите общински съветници ще поднесат цветя пред барелефа на П. Р. Славейков - първия кмет на Стара Загора след освобождението на България.

***
Стара Загора.
От 14.00 часа в зала 33 на Регионалния исторически музей ще започне конференцията „Августиада". Културно-историческият акцент ще бъде Животът във вилите през римската епоха, по материали от археологическите проучвания на античния вилен комплекс при яз. Чаталка, с представяне на веществена изложба с експонати. От 19.00 часа в Мол Галерия Стара Загора ще започне конкурсът, на който ще бъде избрана Царица на Августиада 2018.

***
Стара Загора.
От 18.00 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески" ще бъде представена книгата на Мария Лалева „Живот в скалите".

***
Шумен.
От 10.30 часа в зала 203 на Общината членовете на новия Ученически парламент към Общинския младежки дом и студенти от различни специалности на ШУ "Еп. К. Преславски" ще се срещнат с кмета Любомир Христов. В 11.30 експерти от отдела по образование в общинската администрация ще посрещнат ученици от шести клас на Трето основно училище.

***
Шумен.
От 14.00 до 16.00 часа в Дома на учителя Регионалното управление на образованието провежда информационни дни по повод приключването на изпълнението на дейностите по Проект „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности", финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020 г.

***
Ямбол.
От 09.30 до 15.00 часа в базата за предно разполагане „Безмер" ще се проведе Ден на отворените врати по повод предстоящия празник на Военновъздушните сили.